BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  SEÇİM

Ak Parti listeleri tamam Davutoğlu o üç ili istiyor

Başbakan Davutoğlu 81 ilin tamamında vekil çıkarmak için çalışıyor. Doğu ve Güneydoğu'ya özel önem veren Davutoğlu, Tunceli, Iğdır ve Hakkari'den de vekil çıkarmak istiyor.

Abone ol

Ak Parti'de milletvekili aday listeleri için çalışan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti'nin milletvekili çıkartamadığı Iğdır, Tunceli ve Hakkari'den de vekil çıkartmayı hedefliyor. Doğu ve Güneydoğu'da Akil İnsanlar Heyeti'nden isimlere yer verilirken, bazı bakanların bu illerde aday gösterileceği iddia ediliyor. İşte aday listelerinin teslim edileceği 7 Nisan tarihinden bir gün önce kulislerde konuşulan isimler.

Ak Parti'de listelerin YSK'ya verilmesine 1 gün kala büyük heyecan yaşanırken geçtiğimiz hafta 19 saat aralıksız çalışarak rekor kıran Başbakan Davutoğlu cumartesiyi pazara bağlayan gece de 15 saat mesai yaptı. Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre listelerin bugün yine gece yarılarını bulacak mesainin ardından yüzde 99 oranında tamamlanacağı belirtiliyor. 

ERDOĞAN'IN DA GÖRÜŞLERİ ALINDI

Listeler yarın YSK'ye verilmeden önce son bir kez daha komisyon biraraya gelecek ve son değerlendirme yapılarak listeler YSK'ya teslim edilecek. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşen Davutoğlu'nun Erdoğan'ın tavsiyelerini de aldığı bildirildi. 

70 VEKİL LİSTE DIŞI KALABİLİR

Üst kurul listeleri yaparken illerden gelen anketler, yapılan mülakatlar, STK'ların görüşleri, eğilim yoklamaları, il başkanlarının görüşü ve partinin "abi"leri konumundaki isimlerden gelen önerileri değerlendirdi. Ak Parti grubunda 3 dönem kuralı nedeniyle aday olamayacak 68 vekilin yanı sıra yaklaşık 60-70 milletvekilinin de liste dışı kalması bekleniyor. Davutoğlu, parti grubunun yarısını ise koruyacak.

3 İLDEN VEKİL İSTİYOR

Davutoğlu'nun üst kurul toplantısında il analizleri yapılırken Ak Parti'nin 2011'de milletvekili çıkaramadığı Hakkari, Tunceli ve Iğdır illerine de özel bir önem verdiği kaydedildi. Davutoğlu'nun "81 ilden milletvekilimiz olmalı" diyerek bu 3 ilden mutlaka milletvekili çıkarılmasını istediği bu nedenle de en iyi ve en fazla oy alabilecek adayı bulmak için detaylı çalışmalar yaptırdığı da kaydedildi. Tunceli'de rektörlükten istifa eden Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ile seçime girmeye hazırlanan Ak Parti, Hakkari'de de ilin önde gelen aşiret liderlerinden Hamit Atlı'nın oğlu ve Ak Parti eski milletvekili Mustafa Zeydan'ın torunu Olan Mehmet Alay Atlı ve Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası'ndan istifa eden başkan yardımcısı Abdurrahman Er ile seçime girmeye hazırlandığı kulislerde konuşuluyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YA AKİL İNSANLAR

Doğu ve Güneydoğu'da daha fazla oy almak isteyen AK Parti, listenin ilk sıralarına Çüzüm Süreci'nde kurulan Akil İnsanlar Heyeti'nden bazı isimleri koyacak.

Kulislerde Abdurrahman Kurt'un Diyarbakır, Mehmet Emin Ekmen'in Batman'dan ilk sıralardan aday gösterileceği konuşuluyor. Hüseyin Yayman'ın ise Hatay'dan liste başı olması bekleniyor. Mücahit Arslan, Salim Ensarioğlu gibi etkili isimlerin listede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan 3 döneme takılmayan bazı bakanların seçime girmeyen isimlerin seçim bölgesine kaydırılacağı belirtiliyor.

BAKANLARIN YERİ KAYDIRILIYOR

Buna göre, Faruk Çelik'in yerine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Şanlıurfa'dan, Binali Yıldırım yerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun İzmir'den, Hüseyin Çelik'in yerine Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül'ün Gaziantep'ten, Ömer Çelik'in yerine eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın Adana'dan listelere konulacağı ifade ediliyor.