BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.384,49
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti İstanbul'da kazanır mı?

Yerel seçimlerde gözlerin çevrildiği İstanbul'da seçimi kim kazanır? Merak edilen soruya Adil Gür yanıt verdi.

Abone ol

AG Araştırma Şirketi Genel Müdürü Adil Gür'e göre Kadir Topbaş, bir adım önde.

Kadir Topbaş ve Sarıgül'ün müthiş çekişmesine sahne olması beklenen İstanbul'da seçimi kimin kazanacağı merak konusu. 

AG Araştırma Şirketi Genel Müdürü Adil Gür, İstanbul'da Sarıgül'ün zorlayacağını ancak seçimi AK Parti'nin kazanacağını düşünüyor. Yeni Şafak gazetesine konuşan Gür, Topbaş'ın neden bir adım önde olduğunu anlattı. İşte o bir bölüm:

Yerel seçimler yaklaşıyor. Geçtiğimiz hafta 150 yıllık Marmaray açıldı. Nasıl görülüyor İstanbul seçimi?

Bugünkü koşullarda parti olarak AK Parti daha şanslı. Çünkü, İstanbul hala yoğun şekilde geç alan bir şehir. Ve İstanbul'a gelen nüfus AK Parti'nin oylarını arttırıyor. Yani İstanbul'a göç edenler ağılıklı olarak CHP değil, AK Parti seçmeni. Bunlar Karadeniz'den, İç Anadolu'dan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç edenler. Yani İstanbul potansiyel olarak AK Parti seçmenlerinin arttığı göç şehri. Bu açıdan ben parti oyları bakımından AK Parti'yi daha şanslı görüyorum. Ama Sarıgül'ün de zorlayacağı kesin, elbette seçime daha 5 ay var benim söylediklerim bu gün için geçerli.

TOPBAŞ BİR ADIM ÖNDE

İstanbul'da AK Partili Topbaş başta Marmaray olmak üzere çok büyük projeleri hayata geçirdi. Seçimlerde Topbaş ya da Sarıgül'ün yapılanlar dışında vaatleri ne olabilir?

Yapılan büyük altyapı projelerine, metro, metrobüs hatlarına rağmen İstanbul'un en büyük sorunu hala trafik. İstanbul'da yaşayan bir vatandaş olarak insanlar çıldırma noktasında artık. Bence bu konuda özel projesi olan aday bir adım öne geçebilir.

Bu konuda AK Parti ve aday olursa Kadir Topbaş daha şanslı değil mi?

Kadir Bey yapılan tüm araştırmalarda AK Parti'den adaylığı söz konusu olan isimlerin hep bir adım önünde çıkıyor. Bunda bugüne kadar yaptığı icraatları ve uzlaşmacı görünümü ve tavrının etkili olduğunu düşünüyorum. Yani ılımlı bir isim olarak görülüyor diğer partilerin seçmenlerince de. Bugünlerde yapılan kamuoyu araştırmalarında Kadir Topbaş'lı AK Parti şanslı görünüyor. Ancak biraz önce de ifade ettiğim gibi daha 5 ay var. 5 ay sonraki yarışın galibini bugünden kestirmek mümkün değil.

SARIGÜL SEÇİME HEYECAN KATACAK

Mustafa Sarıgül çok konuşuluyor. Neden?

Kabul edelim ki, yerel seçimlerde Sarıgül sıradan bir aday değil. Şuradan başlayayım. Yaptığımız pek çok araştırmada Türkiye'de inanılmaz bir siyasi kutuplaşma olduğunu görüyoruz. Özellikle, AK Parti ile CHP arasında seçmen geçişliliğinin çok az olduğunu da yine bu araştırmalarda görüyoruz. Sarıgül'ü farklı kılan nokta burada ortaya çıkıyor. Sarıgül bu polarizasyonu, bu kutuplaşmayı kıracak adaylardan biri. Sarıgül'e sadece CHP'den değil, AK Parti içerisinde de, MHP tabanında da hatta zaman zaman BDP tabanı içerisinde de sempati ile bakan seçmenler var.