BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.497,93
HABER /  POLİTİKA

AK Parti CHP koalisyon görüşmesi Merkez çöker uyarısı

AK Parti CHP arasında önceki gün gerçekleştirilen koalisyon görüşmesinde Başbakan Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu'na 'Koalisyon olursa demokrasi kökleşir, olmazsa merkez çöker' uyarısı yaptığı ortaya çıktı.

Abone ol

AK Parti ve CHP arasında önceki gün gerçekleştirilen koalisyon görüşmesi hakkında kritik detaylar ortaya çıktı. Olması muhtemel koalisyon hükümetine karşı Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu'na Almanya ve Yunanistan'dan örnekler verdiği, İmam Hatiplerin durumunu konuştuğu öğrenildi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki günkü görüşmesinde karara bağlanan “Son görüşme” tarihinin, Kılıçdaroğlu’nun uyarısıyla belirlendiği ortaya çıktı.

ak-parti-chp-koalisyon-görüşmesi-merkez-çöker-uyarisi.jpg

"BU SÜREÇ ÇOK UZADI"

4 saat 20 dakika süren görüşmenin finaline doğru CHP Genel Bakanı Kılıçdaroğlu söz alarak Davutoğlu’na “Sizi iyi niyetle uyarmak istiyorum. Bu süreç çok uzadı. Kamuoyunda da bu durum rahatsızlık yaratıyor. Vakit geçirmenin anlamı da yok. En kısa sürede bu işi bitirelim” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışıyla birlikte nihai karar toplantısıyla sürecin tamamlanması mutabakatına varıldı. Tarafların açıklamalarına da yansıdığı gibi Perşembe ya da Cuma buluşulmak üzere toplantı sona erdi.

"KOALİSYON BAŞARISIZ OLURSA MERKEZ ÇÖKER"

Toplantının bir diğer önemli detayı ise Başbakan Davutoğlu’nun olası AK Parti- CHP koalisyonuna ilişkin yaptığı Almanya ve Yunanistan göndermeleri oldu. Edinilen bilgilere “Almanya ve Yunanistan’daki koalisyon süreçlerine” atıfla, “Olası bir AK Parti- CHP koalisyonun başarılı olması halinde öncelikle demokrasimiz kökleşir; başarısızlığı halinde ise merkez çöker, radikaller kazanır” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.

ak-parti-chp-koalisyon-görüşmesi-merkez-çöker-uyarisi.20150812110950.jpg

DAVUTOĞLU'NDAN ALMANYA VE YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu’nun, Almanya’daki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki “Büyük Koalisyon” olarak nitelendirilen koalisyonun başarılarına gönderme yaptığı, Radikal Sol Syriza’yı iktidara taşıyan Yunanistan’daki Yeni Demokrasi- PASOK koalisyonu örneğiyle de Türkiye arasında benzerlik kurduğu öğrenildi. Davutoğlu’nun bu benzerliği CHP MYK’da olası bir AK Parti- CHP Koalisyonun başarısızlığının HDP ve MHP’yi güçlendirebileceği mesajı olarak değerlendirildi.

"İMAM HATİPLER KAPATILSIN DİYE BİR TALEBİMİZ YOK"

Hürriyet'in haberine göre, Davutoğlu’nun görüşmede dile getirdiği bir diğer konunun ise 28 Şubat dönemi olduğu öğrenildi. Davutoğlu’nun “Bizim tabanımızda bir 28 Şubat hassasiyeti var. Özellikle 8 yıllık eğitim konusundaki taleplerinizi dile getirmeniz bu hassasiyeti arttırıyor” dediği kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’nun bu değerlendirmesine “Bizim hiç bir şekilde imam hatiplerin kapanmasına yol açacak bir talebimiz yok. Tek talebimiz Türkiye’yi bilgi toplumuna taşımak için okullarla, bölümlerle, inançlarla uğraşan değil, eğitim sistemini bir bütün olarak ele alan, bilimselliği önceleyen bir eğitimin sisteminin kurulması” karşılığını verdiği öğrenildi.