BIST 9.048
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,97
HABER /  SEÇİM

AK Parti anketinde 'hata' hesaplaşması

Son seçim üzerine anket yapan Politics, AK Partili seçmene ve teşikilatına 'nerede hata yapıldığı'nı ve erken seçim için nelerin tekrar edilmemesi gerektiğini sordu.

Abone ol

Yaklaşan erken seçim öncesi partiler stratejilerini ve 7 Haziran'daki hatalar üzerinden 'tekrarlanmaması' gereken noktalar üzerinden şekillendirmeye başladı. AK Parti teşkilatı ve seçmeniyle yapılan son kamuoyu araştırmasında '7 Haziran seçimlerinde neden başarısız olunduğu' soruldu.

Politic's Araştırma Şirketi, AK Partili seçmen ve teşkliatla yaptığı ankette, ankete katılan büyük çoğunluğun partisinin tekrar seçimde milletvekili aday listelerini değiştirmesi gerektiğini ifade ettiğini, emekli, esnaf ve işçi gibi sınıfı oluşturan seçmenlerin ekonomik olarak kendilerinin de hatırlanmasını istediğini belirtti.

AK PARTİ NEDEN TEK BAŞINA İKTİDAR OLAMADI?

"Katıldığı her seçimde hükümet kurmaya yetecek oyu alan AK Parti 7 Haziranda neden başarısız oldu? 1 Kasım seçiminde tek başına hükümet kurmak için yeterli oyu alabilecek mi gibi?" gibi sorular yöneltilen ankette, tek başına iktidar sonucunun çıkmamasındaki en büyük etken olarak 'partinin 7 Haziran seçimlerine yeterli önemi göstermediği, çok özgüvenli olmasının, halkın ihtiyaç ve taleplerini göz ardı etmesinin bu tabloyu doğurduğu' görüşü çıktı.

davutoglu-ak-parti-grup-toplantisi.20150901152853.jpg

AK PARTİ ERKEN SEÇİMDE TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLİR Mİ?

AK Partili seçmene yönetilen bir diğer soru da 1 Kasımda gerçekleştirilecek milletvekili seçimlerinde "AK Parti tek başına hükümet kurabilecek oy alabilir mi?" oldu. Teşkilatların yüzde 86'sı tek başına iktidar için yeterli oyun alınacağını, gerekli derslerin çıkarıldığını, yüzde 7'si ise tek başına iktidar için yeterli oyun alınamayacağını belirtti. yüzde 7'lik bir kesim ise cevap vermedi. Hepsinin ortak fikri, bu 2 ayın çok doğru yönetilmesi ve hata yapılmaması yönünde. Partilerinin gerekli hamleleri yapacağı yönünde iyimserler. Teşkilat aynı listelerle seçime girilmesinin bir başka hüsranı beraberinde getireceğini düşünüyor.

AK Parti teşkilat mensupları oyların düşmesini, yüzde 89 ile oluşturulan listelerde STK ve teşkilat temayüllerine uyulmaması, yüzde 81 ile milletvekili listeleri, yüzde 79 ile genç kesimin partiden kopuşu karşısında yeterli politikalar üretilmemesi, yüzde 73 ile teşkilatların zayıf olması, yüzde 67 ile AK Parti'nin 2002 ruhundan uzaklaşması, yüzde 65 ile 17-25 Aralık sürecinde soruşturmada ismi geçen bakanların hala aklanmamasına bağlıyor. Teşkilat mensupları, ekonomik durum ve büyükşehir yasasının oy düşüşünde çok fazla etkili olmadığını düşünüyor.

"İTHAL ADAY İSTEMİYORLAR"

Teşkilat mensuplarına AK Parti'nin tekrar tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu alabilmesi için neler yapması gerektiği sorusu da yöneltildi. Seçmen, listelerin doğru şekilde oluşturulması, oy potansiyeli olan adayın listede olması, ithal adayın olmaması gerektiği ve AK Parti'ye hizmet etmiş teşkilattan gelen insanların listede yer alması, sağlıklı bir liste oluşturulmasını istiyor. Teşkilatların büyük çoğunluğu çözüm sürecinin bitmesi yönünde fikir beyan ediyor. Son seçimde HDP oy artışının çözüm süreci ile bağlantılı olduğunun düşünülüyor.

"2002 RUHUNDAN UZAKLAŞTI"

AK Partili seçmene 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin Türkiye genelinde oylarını yüzde 9 düşmesinin ve tek başına hükümet kurma şansını kaybetmesinin sebepleri hatırlatıldı. AK Parti oylarının azalmasına sebep olarak yüzde 82 ile milletvekili listeleri, yüzde 80 ile ekonomik durum ve vaatler, yüzde 72 ile AK Parti'nin 2002 ruhundan uzaklaşması, yüzde 70 ile oluşturun listelerde demografik ve ilçe yapılarına uyulmaması, yüzde 64 ile seçim propagandası ve seçim çalışmalarının başarısızlığı, yüzde 59 ile 17-25 Aralık sürecinde soruşturmada ismi geçen bakanların hala aklanmaması, yüzde 53 ile yeni projeler üzerinden seçim kampanyası yürütülmemesi cevabı verildi.

ARAŞTIRMA 12 İLİ KAPSIYOR

21-28 Ağustos tarihleri arasında 12 ilde gerçekleştirilen çalışmada AK Partili seçmenin ve teşkilatın beklentileri alındı. Araştırmanın örneklemesi 2 tabakadan oluştu. Birinci kısmı, 12 ilde son seçimlerde AK Parti'ye oy verdiğini söyleyen 1320 AK seçmenle bilgisayar destekli telefon yöntemi ve yüz yüze anket yöntemi ile gerçekleştirildi. Çalışmanın ikinci kısmı ise, 400 AK Partili eski ve yeni teşkilat mensupları ile yapıldı.

BİR DAHAKİ SEÇİMDE AYNI SONUCU YAŞAMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Seçmene AK Parti'nin tekrar tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu alabilmesi için neler yapması gerektiği sorusu da yöneltildi. Seçmen öncelikle ekonomik anlamda (asgari ücret, memur maaşı, esnafa destek) iyileştirmelerin yapılması gerektiğine inanıyor. Milletvekili liste tercihlerinde bölge insanının tercih edilmesi ve doğru isimlerin aday gösterilmesi de öne çıkan sonuçlardan. Bir diğer istek de, AK Parti'ye menfaat odaklı yaklaşan, şaibeli isimlerin partiden uzaklaştırılması yönünde.

ÇÖZÜM SÜRECİ

AK Partili seçmene son gelişmeler ışığında çözüm süreci de soruldu. AK Parti seçmeninin yüzde 26,38'i "çözüm süreci uygun ortam sağlanarak devam ettirilmelidir", yüzde 23,28'i "Çözüm süreci baştan itibaren yanlıştır, bitirilmesi gereklidir", yüzde 17,16 'sı "Çözüm süreci bitmiştir", yüzde 12,69'u da "çözüm süreci sekteye uğramıştır, devam ettirilmelidir" cevabını verdi. Çözüm süreci konusunda AK Parti'li seçmenin kafası karışık. Seçmen birbirine yakın oran çözüm sürecinin bitirilmesi ve devam etmesi yönünde cevap verdi.