BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

AİHMden Türkiyeye tazminat

AİHM, Türkiye'yi büyük bir tazminata mahkum etti...

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi, Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde 3 kişiye, bedeli ödenmeden ev ve arsa tapularının iptal edilmesi nedeniyle toplam 120 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin bir çok bölgesinde olduğu gibi Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde de, 1990’da çıkarılan Kıyı Yasası çerçevesinde kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı gerekçesiyle amca çocukları 79 yaşındaki Mahmut Kadayıfçı, 67 yaşındaki Münip Kadayıfçı ve 52 yaşındaki Necdet Kadayıfçı’ya ait, ev ve arsaların tapusunu iptal etti. Mahmut Kadayıfçı, bin 100 metrekare, Münip Kadayıfçı 468 metrekare ve Necdet Kadayıfçı da içinde villası olan 468 metrekare arsasının tapularının yerel mahkeme kararıyla iptal edilmesi üzerine Yargıtay 1'inci Hukuk Dairesi Başkanlığı’na itiraz etti. İtiraz reddedilince 3 amca çocuğu, bu kez yine aynı mahkemeye müracaat ederek ‘karar düzeltme’ talebinde bulundu. Ancak bu talep de reddedilince 3 amca çocuğu için iç hukuk yolları tamamen tükendi.

Tek kuruş ödenmeden tapuları iptal edilen 3 amca çocuğu, bu kez akrabaları olan Avukat Zeynel Kadayıfçı aracılığıyla 2003’de AİHM’de dava açtı. Yaklaşık 4 yıl süren yargılamanın ardından AİHM, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkiyet ihlali yaptığına’ hükmederek, yasal faiziyle birlikte arsanın keşif bedeli olarak Mahmut Kadayıfçı’ya 40 bin, Necdet Kadayıfçı’ya 60 bin ve Münip Kadayıfçı’ya 20 bin euro tazminat ödenmesine karar verdi. Karar, 17 Ekim’de kesinleşti. 3 amca çocuğu kararın kesinleşmesinin ardından Hazinenin kendilerine ödeme yapmasını bekliyor.

10 DAVA ARDI ARDINA BİTTİ
AİHM, yine Samandağ’da yaşanan 10 kişinin arsalarının tapusunun bedeli ödenmeden iptal edilmesi nedeniyle açtığı davayı 27 Mart 2007’de karara bağlamış, bu kişilere de toplam 440 bin euro tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Müvekkillerinin yıllar süren hukuk mücadelesini AİHM’de kazandıklarını belirten Avukat Zeynel Kadayıfçı, 1990’da çıkartılan Kıyı Yasası ile Türkiye’de benzer şekilde binlerce kişinin mağdur olduğunu, bu kararların onlar için de emsal teşkil ettiğini söyledi. Müvekkillerinin iç hukukta yapacak bir şeyleri kalmadığı için AİHM’e gitmek zorunda kaldıklarını kaydeden Avukat Kadayıfçı, “Müvekkillerimin hepsi, para yerine tapusu iptal edilen arsalarını istiyor, ancak bu mümkün gözükmediği için tazminat talebiyle dava açmışlardı. AİHM de, Türkiye’yi mülkiyet hakkını ihlal ettiği için tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Bu kararlar, Türkiye’de iç hukuk kapıları kapanan ve tapuları iptal edilen binlerce mağdur insana emsal teşkil edecektir” diye konuştu.