BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

AİHMden Türkiyeye ceza

Yılmaz Güney'in biyografisini yayımladığı için mahkum olan Saim Üstün Türkiye aleyhine AİHM'e açtığı davayı kazandı

Abone ol

Yılmaz Güney'in biyografisini yayımladığı gerekçesiyle mahkumiyet ve para cezasına çarptırılan ancak cezası birkaç ay sonra iptal edilen yayımcı Saim Üstün, mağdur olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'ye karşı açtığı davayı kazandı.

İstanbul'da küçük bir yayımcılık firması sahibi Saim Üstün (40), Yılmaz Güney'in biyografisinin yeni baskısını yayınladığı gerekçesiyle para cezasına çarptırılmıştı. Bunun üzerine AİHM'de Türkiye'ye karşı dava açan Üstün davayı kazandı. 1992 yılında kitabın ilk baskısında herhangi bir suçlama ile karşılaşmayan Üstün, 2003 yılında kitabın 2. baskısını yayınladığında bölücü propaganda yaydığı gerekçesiyle 3 bin YTL para cezasına çarptırılmış ancak mahkumiyet ve para cezası birkaç ay sonra iptal edilmişti.

Üstün'ün ifade özgürlüğünün devlet tarafından çiğnendiğine karar veren AİHM; kitabın şiddet, ayaklanma yada silahlı isyanı teşvik etmediğe, kitapta ırkçı ifadelere yer verilmediğine ve siyasi bir kitap olarak düşmanca bir ton içermediğine karar verdi.

Mahkeme, Üstün'ün zararlarının karşılanması için Türkiye'nin 2 bin 700 euro para cezasına çarptırılmasına karar verdi.