BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  MEDYA

Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin son başbakanı!

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti'nin son başbakanı olabileceğini vurguladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, başkanlık sistemi tartışmalarını köşesine taşıdı. Murat Yetkin, Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti'nin son başbakanı olabileceğine işaret etti.

Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı'nın aklındaki 'Başkanlık sistemi' gerçekleşmesi durumunda olacakları şöyle özetledi: "Bu yeni bir cumhuriyet idaresi, belki ikinci cumhuriyet olacak. Erdoğan'a göre orada başbakana da ihtiyaç kalmayacak." 

Murat Yetkin'in "Davutoğlu: Birinci Cumhuriyet'in son Başbakanı mı?" başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

BAŞBAKANA YER YOK

Eğer 7 Haziran’da AK Parti Erdoğan’ın hedeflediği güce ulaşıp Anayasa’yı Erdoğan’ın tasarımına uygun şekilde değiştirirse bu Türkiye’de yeni bir Cumhuriyetin, bir İkinci Cumhuriyetin başlangıcı da sayılabilir.

Parlamenter rejimin yerini güçlendirilmiş Başkanlık ya da güçlendirilmiş yarı-Başkanlığın alacağı bu sistemde, Başbakana da yer olmayacaktır.

BİNALİ YILDIRIM BİRİNCİ YARDIMCI OLABİLİR

Dolayısıyla mesela başkan birinci yardımcısının, tıpkı diğer bakanlar gibi, milletvekili olması gereği de aranmayabilir. Bu durumda mesela üç dönem kuralı yüzünden 8 Haziran Meclis’inde yer alamayacak AK Partililerden bir isim, sözün gelişi gölgedeki güç Binali Yıldırım da pek ala Birinci Yardımcı atanabilir.

Her halükarda, eğer AK Parti Anayasayı ve dolayısıyla idari rejimi bu şekilde değiştirirse, Davutoğlu tarih kitaplarına Türkiye Cumhuriyeti’nin, ya da belki Türkiye’deki 'birinci Cumhuriyet'in son başbakanı olarak geçebilir.