BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Davutoğlu için iki önemli parantez

Davutoğlu'nun sayısız seyahatlerine katılan Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, başbakan adayının artılarını ve eksilerini yazdı.

Abone ol

Milliyet si yazarı Aslı Aydıntaşbaş, 10 yıldır tanıdığı Ahmet Davutoğlu'nun kendi gözünde saygıyı hak eden biri olduğunu yazdı.

Yeni başbakan adayı hakkında iki hatırlatmada bulunan Aydıntaşbaş'a göre Davutoğlu, Doğulu olduğu kadar Batılı bir aydın. Aydıntaşbaş, Davutoğlu'nun dış politikada ideolojik olduğu kadar pragmatik davranabildiğini düşünüyor.

Kimileri zirveye oturttu, kimileri de yerin dibine soktu. Ahmet Davutoğlu'ndan bahsediyoruz. Son günlerin en çok konuşulan ismini mercek altına alan yazarlara Aslı Aydıntaşbaş da eklendi.

"Eğrisi doğrusuyla Davutoğlu" başlıklı yazısında yeni başbakanı kaleme alan yazar, "İki uca da savrulmamak, biraz serinkanlı olmak lazım" diyor. İşte o yazı:

DOĞULU OLDUĞU KADAR BATILI BİR AYDIN

Baştan belirteyim. Bir çok konuda farklı düşünsem de, 10 yıldır tanıdığım Ahmet Davutoğlu benim gözümde saygıyı hak eden biri. Öncelikle gelmiş geçmiş en donanımlı dışişleri bakanlarından. Entelektüel, tarih bilen, daha da önemlisi maddi kazanımlara değil düşünce dünyasına önem veren biri. Akçeli işlere, dünya nimetlerine, para pula tamah eden biri değil. Etrafta bu tarz insanlar çok az olduğu için bunu önemsiyorum.
Kuşkusuz Davutoğlu, Erdoğan gibi bir ”dava adamı” ve o dava, neo-emperyalist tınısı olan, Türkiye’de ve Orta Doğu’da Müslüman Kardeşler benzeri ılımlı muhafazakar rejimlere sempati duyan, özünde Doğu ve Batı ayrımını içselleştiren bir dava.
Ancak 2 önemli parantez. Birincisi, kendisi kabul etse de, etmese de, Ahmet Davutoğlu Doğulu olduğu kadar Batılı bir aydın. Düşünce sistematiğinden, aşina olduğu kavramlardan, ailesiyle ve eşiyle kurduğu eşitlikçi ilişkiden söz ediyorum. Söyleyin kaç İhvan üyesi kızının akademisyen olmasını ve ”kolektif hafıza” üzerine New York’ta doktora     yapmasını ister? Kuşkusuz Davutoğlu dini bütün bir Müslüman; ancak bir Suudi işadamıyla mı daha iyi anlaşır yoksa bir Fransız akademisyenle mı derseniz, muhtemelen ikincisi derim. Davutoğlu Doğu-Batı ikileminde Türkiye gibi: ruhu bir yerde, bedeni başka.

PRAGMATİK

İkinci hatırlatmam da, Ahmet Davutoğlu’nun ”pragmatizmi” üzerine olacak. Medyada ”hayalperest”, ”ütopik” gibi ifadeler kullanılıyor. Ben ise Davutoğlu’nun dış politikada ideolojik olduğu kadar pragmatik davranabildiğine de şahit oldum.
Gelelim Suriye’ye... Suriye politikası, Ahmet Davutoğlu’nun en yoğun eleştiri aldığı nokta. Evet, Türkiye Suriye’de hata yaptı. Esad’ın çok hızlı gideceğini düşündü. El Nusra gibi radikal gruplardan gelen tehditleri küçümsedi. Sınırlarını denetlememeyi seçti. Listeyi uzatabilirim.
Ancak unutmayın bu hatayı aslında tüm Batı dünyası aynı anda yaptı. Amerikalılar, Esad’ın gitmesi için düğmeye basıp sonra fikir değiştirdiler. Suriye halkına ”Ayaklanın” deyip sonra insanları cascavlak ortada bıraktılar. Aynı gel-git’i Mısır, Irak ve Libya’da da yaptılar. Hatalar silsilesi içinde kuşkusuz Türkiye’nin de bir payı var. Belki büyük payı var. Ama ne Orta Doğu’daki mezhep savaşını, ne de Suriye’deki kaosu Türkiye başlatmadı. Olayın ana failleri belli. Eleştirirken, hakkaniyet sınırları içinde kalıp, sebep-sonuç ilişkisini sonradan yaratmayalım.  
Ahmet Davutoğlu, son 4 yıldır Tayyip Erdoğan adına medyada bir ”paratoner” vazifesi gördü. Hükümeti eleştiren ama Erdoğan’a doğrudan laf etmek istemeyenler için kolay hedefti. Bu iş bölümü, bugün de devam ediyor. Ancak gerçek şu ki, özellikle son 7-8 ayda Türk dış politikasında ”denge” kurulmasını engelleyen en önemli faktör, üslup olmuştur. Bunda da Başbakan’ın rolü, aşikardır.

EN BÜYÜK AÇMAZI TÜRKİYE'NİN GÜCÜNE FAZLA İNANMASI

Bana göre Ahmet Davutoğlu’nun en büyük açmazı, Türkiye’nin gücüne fazla inanmak, dış politikayı bu eksende planlamak olmuştur. Maalesef ne askeri, ne ekonomik, diplomatik ya da istihbari açıdan Orta Doğu’da oynamak istediğimiz role uygun bir kapasitemiz yok. Bunu, hepimiz yeni yeni anlıyoruz.  
Ama günün sonunda burası bizim ülkemiz. Bu ülkenin güçlü, kudretli, sağlam ve demokratik olmasını istiyoruz. O yüzden, gelin, hep birlikte karşılıklı birer kredi açalım; bütün bu konuları bir ”restorasyon” uğruna yeniden konuşalım.
Zaten Yeni Türkiye dediğiniz şey de ancak böyle kurulur.