BIST 10.677
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.442,58
HABER /  POLİTİKA

Ahmedinejad Türkiyede!

İsrail ve ABD'nin muhalefetine rağmen, Ahmedinejad Türkiye'ye geldi. Peki bu ziyaretin önemi nereden kaynaklanıyor?

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, çalışma ziyareti kapsamında İstanbul'a geldi.


Ahmedinejad ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak saat 13.25'te Atatürk Havalimanı'na indi.


Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından resmi törenle karşılandı.


Karşılama sırasında havalimanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındığı, bazı binaların çatılarında özel harekat polislerinin yerleştirildiği görüldü.

Ziyaret İran'ın nükleer programı, Türkiye'nin ABD ve İsrail arasındaki ilişkileri açısından büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İstanbul'da Gül'ün yanı sıra, Başbakan Erdoğan'la da görüşecek.

Görüşmelerin en önemli gündem maddesi, Türkiye ve İran arasındaki enerji ortaklığı ve uzun bir süredir dünya gündemini meşgul eden "nükleer kriz" olacak. Temasların ağırlıklı noktası, ABD - AB ve İran arasında süregelen nükleer deneme krizine yönelik diyalog arayışları ve Türkiye'nin bu konudaki rolü olacak.

ABD VE İSRAİL RAHATSIZ

Türkiye, nükleer krizin bölgedeki istikrarsızlığı içinden çıkılmaz bir hale gelmeden nihayete ermesi için taraflar arasında arabuluculuk girişimlerinde bulunuyor. Türkiye-İran enerji koridoru da görüşmelerde ele alınacak önemli bir diğer konu başlığı olacak.

Türkiye ile İran arasındaki görüşmelerde iki ülkenin, PKK ve bunun yan kuruluşu olarak bilinen PJAK'a karşı sürdürdüğü mücadele ve bu konuda yapılan işbirliği de önemli bir madde olacak. ABD ve İsrail, söz konusu ziyaretten rahatsız.

Bugüne kadar Türkiye'nin İran'la yaptığı her türlü teması titizlikle takip eden ve tepkisini derhal ortaya koyan Washington ve Kudüs yönetimleri, ziyarete ilişkin rahatsızlığını da çeşitli yollarla Ankara'ya iletti. Türkiye ise ziyaretin bir takım olumlu açılımları olacağını ve bu açılımların kısa vadede etkisini göstereceğine yönelik tezini her iki yönetime bildirmişti.