BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.398,59
HABER /  DÜNYA

Ahmedinecad Suriye sorusunu geçiştirdi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki faaliyetlerine açıklık getiremedi.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Suriye'de askerimiz var itirafında bulunan Muhammed Ali Caferi’nin sözlerini geçiştirdi.

Ahmedinejad’a basın toplantısında İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi’nin Suriye’de ‘askerleri’ olduğu yönünde açıklamasının yine aynı ülkede barışı, diyaloğu savunan kendi açıklamaları ile çelişip çelişmediğinin sorulması üzerine, “Biz kimsenin müdahil (Suriye’ye) olmaması gerektiğini söylerken bu herkes için geçerli. Komutan Caferi’nin bazı sözleri yazıldı ancak bu sözleri sadece kendisini bağlar. Bu yüzden ben bu soruya cevap veremem.” ifadelerini kullandı.

Gazetecinin, “İran, Suriye rejimini destekleyen bir şey yapmıyor ve komutanın söyledikleri de doğru değil mi demek istiyorsunuz?” diye sorması üzerine Ahmedinejad, “Hanımefendi sorunuzu tekrar sormanız cevabımızı değiştirmez.” dedi.

BM Genel Kurulu toplantıları için geldiği New York’ta basın toplantısı düzenleyen Ahmedinejad, Suriye’de iki yöntemin olduğunu belirterek, "Savaş, bölge ülkelerine zarardan başka bir şey getirmez. İkinci seçenek ise diyalogdur. Bizim de desteklediğimiz bu yoldur. Suriye halkının özgür tercih hakkı olmalı ki zaten bunu da Allah’ın insana tanıdığı haktır. Her Suriyeli insanın ölmesiyle bu ülkenin bir hazinesinin yitip gittiğini düşünüyorum. İki tarafın da (muhalifler ile Şam yönetiminin) diyalog içinde olmasını savunuyoruz ve bu konuda da ümitvarız." diye konuştu.

Avrupa ülkeleri ile Amerika’yı Suriye’de savaş davulları çalmakla eleştiren Ahmedinejad, bu ülkedeki mevcut şartların herkes tarafından bilinerek daha sorumlu davranılması gerektiğini salık verdi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER HARİKULADE

Türk-İran ilişkilerini Suriye krizinin nasıl etkilediği sorusunu üzerine Ahmedinejad, iki ülke arasında bir sorun olmadığını vurguladı. Türkiye ile her alanda çok iyi ilişkiye sahip olduklarını ve bundan dolayı da çok memnun olduklarını belirten Ahmedinejad, “Türkiye ile harikulade bir ilişkimiz var. İlişkilerimizi daha da geliştirme çabasındayız. Suriye konusunda farklı yaklaşım içindeyiz ama bu konuda da karşılıklı saygı ve anlayış içindeyiz. Türkiye ile birlikte olduğumuz temas grup içinde ortak çabalarımızı koordine etme gayretindeyiz.” dedi.

Bir saatten fazla süren toplantıda Ahmedinejad, adaletli olmanın, eşit haklara sahip olmaktan geçtiğini belirterek, “Dünya barışı adına bundan başka bir yol yok. Herkes eşit olmalı.” diye konuştu. Amerika’yi İran halkının iradesine saygı duymamakla eleştiren Ahmedinejad, “Bizim Amerikan halkı ile hiçbir sorunumuz yok ve Amerikan halkını da diğer milletler kadar seviyor ve sayıyoruz. Amerikan halkına karşı bizim hiçbir kötü eylemimiz olmamıştır.” dedi.

AHMEDİNEJAD DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi. Davutoğlu, görüşmede Suriye'de kanın durması için İran'ın da nüfuzunu kullanmasını beklediklerini kaydetti.

Ahmedinejad ise Suriye'de kanın durmasını arzu ettiklerini, bu konuda çaba harcadıklarını ve harcamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Davutoğlu, son dönemde bazı İranlı yetkililerce yapılan açıklamalardan Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı aktardı. Ahmedinejad da İran'ın ve bizzat kendisinin Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini belirterek, yapılan bu açıklamaların İran'ın tutumunu yansıtmadığını ifade etti.