BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.437,62
HABER /  GÜNCEL

Ağrı ve Yalova seçim sonuçları AK Parti için ne ifade ediyor?

Ağrı ve Yalova seçim sonuçları AK Parti için ne ifade ediyor? Ağrı ve Yalova seçim sonuçları AK Parti'ye bir uyarı mı? İşte seçim sonuçlarının analizi...

Abone ol

Ağrı ve Yalova'daki seçim sonuçları AK Parti iktidarı için ne anlam ifade diyor?

Bu sorunun yanıtını seçim sonuçlarıyla ilgili isabetli tahminler yapan Konda Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem verdi.

Radikal sinde yayınlanan bugünkü köşesinde 2009 ve 30 Mart yerel seçim sonuçlarıyla dün seçimin tekrarlandığı yerlerdeki sonuçları analiz etti.

"Dünkü seçimler" başlığı attığı yazısında Tarhan Erdem, "Halk Ak Parti'ye, vekilleri "eliyle", uyarı yapmış olmasın?" yorumunda bulundu.

İşte son 3 seçimin AK Parti için ortaya koyduğu tablo...

BU SEÇİM NE DEMEKTİR?

30 Mart seçimlerinde, 14 içe ve beldede, 14 belediye başkanı, 49 belediye meclisi üyesi, 7 il genel meclisi üyesi seçildi.

Önce seçim yapılan yerlerin bundan önceki seçimlerdeki sonuçlarına bakalım:

2009 yerel seçimlerinde, Ağrı da AK Parti, Yalova'da Demokrat Parti kazanmıştı. Diğer 12 belediyenin 6' sını Ak Parti, 4'ünü MHP, CHP ile BDP'de birer belediye başkanlığı almıştı.

Tablodan ve 30 Mart verilerinden anlaşılacağı gibi, küçük partiler azalmaktadır.

14 Belediyede 2009 ve 2011 Seçimleri Oy Oranları ise şöyle:

ekran-resmi-2014-06-02,-10.03.58.png

Tablodan da görüleceği gibi, seçim yapılan bu yerlerde AK Parti diğer partilerin önündeydi. Bu 14 yerin 10'unda Ak Parti yüzde 50'nin üzerinde oy almış, sadece bir yerde (Bağlama'da) yüzde 40'ın altında kalmıştı.

2011 milletvekili seçimlerinde, CHP Yalova Merkezde, Buhar kent, Aştavul ve Bağlama'da yüzde 30'un üzerindeydi.

MHP ise 4 yerde oyu yüzde 20'nin üzerine çıkabilmişti.

2011 seçimlerinde BDP bu 14 yerden Ağrı ve Bitlis'in Güroymak ilçesinde yüzde 29 ve yüzde 41 oy almıştı.
Dün yapılan seçimde, 14 yerin seçmen sayısı 183 binin üzerindeydi.

Ağrı ve Yalova merkez ilçelerinde toplan 135 bin seçmen vardı. Geriye kalan 12 yerdeki seçmen sayısı 48 bindi. Dünkü seçime katılan 183 bin seçmen, 53 milyon olan ülke seçmeninin binde üçüdür.

ALINAN SONUÇLAR ÖNEMLİDİR

Bunun genel değerlendirme için ölçü olmaz demeyin, alınan sonuçlardan partilerin oy eğilimi hakkında genel değerlendirme yapılabilecektir.

Başkanlık sayısı bakımından da önemlidir tablo. İktidar partisi, başbakan Erdoğan Ağrı ve Yalova'da açıkça "adayımıza oy verin, biz de size yardım edelim" dediği halde, problemleri çok olan bu iki yerde de halk daveti kabul etmemiş, Ak Parti adaylarına yeterli oyu vermemiştir. Ak Parti bu iki merkezde de ciddi kayba uğramıştır; bunun nedeni açıktır.

Ak Parti 2 başkanlık ve MHP bir başkanlık kaybetmiş, CHP başkanlık sayısını 1'den 3'e, BDP 1 başkanlığını 2'ye çıkarmıştır.
Yalova'da CHP'nin kazanması halkın bağırıp çağırmadan, anlaşabileceğini göstermiştir: Ak Parti karşıtları kendi inisiyatifleriyle CHP’de birleşme düşüncesini, fiiliyata koymuşlardır, bu veriyi AK Parti bütün ülke için uyarı olarak değerlendirmelidir.

Ak Parti, son üç seçimden beri ilk kez bir seçimde dün akşam birincilik mücadelesi yaşamıştır. ...Birincilik yerine ikinciliğe itilmiş olabilir!

Bu ne demektir?

Belki de, 150 bin civarında seçmen, tüm ülke seçmenine vekaleten AK Parti'ye iktidarı değiştirmeden, uyarı yapmış, olamaz mı? Halkın böyle şaşırtıcı ve imkansız görünün uzlaşımı ve iletişimi çok görüşmüştür, büyük kitle sanki küçük kitleyi vekil tayin etmiş etmiş gibi...
Bakalım iktidar anlayacak mı?

YALOVA SEÇİM SONUÇLARI- TIKLAYIN 
AĞRI SEÇİM SONUÇLARI- TIKLAYIN
1 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI TÜM YERLER