BIST 9.619
DOLAR 32,60
EURO 34,88
ALTIN 2.497,73
HABER /  GÜNCEL

Afrin operasyonu kaç ay sürecek? Bomba iddia

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Afrin'de sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı'nın Mayıs ayına kadar süreceğini söyledi. Operasyonun ne zaman tamamlanacağını açıklayan Selvi, Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmanın da detaylarını paylaştı.

Abone ol

Zeytin Dalı Harekatı devam ederken Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında Afrin operasyonu ve sonrası hakkında çarpıcı bilgiler paylaştı. Afrin'in terör örgütlerinden temizlendikten sonra Cerablus ve El Bab’da olduğu gibi, bölgede bir özgürleştirme süreci başlayacağını belirten Selvi, harekatın ilkbahar sonu yaz başı gibi tamamlanabileceğini yazdı. Operasyon tamamlandıktan sonra ise Afrin'de Türkiye destekli yerel yönetimlerin oluşturulacağını belirtti.

Yazısında Türkiye'nin operasyona başlamadan önce Rusya ile bir anlaşma yaptığını söyleyen Selvi bu mutabakatın detaylarını anlattı. Anlaşmaya göre, Rusya, Türkiye'ye belli bir süre vermedi.

İşte Selvi'nin bugünkü yazısından öne çıkan bölümler:

RUSYA İLE ANLAŞMA
Bu arada hava harekâtı için Rusya’yla varılan mutabakatın ipuçları da ortaya çıkmaya başlıyor. Rusya’yla belli bir tarihe göre değil, harekâtın belirli bir aşamasına göre bir anlaşmaya varılmış. Türkiye elini çabuk tutuyor, seri hava operasyonları yapılıyor. İlk aşamanın 2 haftada tamamlanması öngörülüyordu ama bu süre öne çekilebilir. Rusya’yla varılan mutabakatın bir opsiyonu olduğu anlaşılıyor. Kara harekâtında ihtiyaç doğduğu takdirde, Hava Kuvvetleri anlık müdahalelerde bulunabilecek.

HAREKAT NE ZAMAN BİTECEK?

Peki Afrin harekâtı ne zaman tamamlanacak? Erdoğan, “Afrin operasyonu tıpkı Fırat Kalkanı gibi, hedeflerine ulaştığında sona erecektir” dedi. Afrin, YPG ve DAEŞ’ten temizlendikten sonra Cerablus ve El Bab’da olduğu gibi, Afrin’i özgürleştirme süreci başlayacak. Türkiye’nin katkısıyla Afrin’in yerel yönetimi oluşturulacak. Bu sürecin İlkbahar sonu-yaz başına kadar tamamlanması öngörülüyor.

MÜNBİÇ VAR MI?

Ankara’da planlamalar o yönde yapılıyor. Başbakan Binali Yıldırım operasyonla ilgili bilgi verdiği muhalefet liderlerine,“Münbiç’e operasyon yapmakta kararlıyız. Eğer Münbiç’e operasyon yapmazsak, Cerablus, El Bab ve Afrin’de yaptıklarımız tehlikeye girer” diye bilgi veriyor. Ankara, Amerikan varlığı nedeniyle Münbiç operasyonunun kolay olmayacağının farkında ama kararlı.