BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.410,45
HABER /  GÜNCEL

'Afrika'dan Fransız liderlere bavulla para yollandı'

Fransız avukat Robert Bourgi, eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve eski başbakan Dominique de Villepin'in Afrikalı liderlerden gizli ödemeler aldığını iddia etti.

Abone ol

Chirac ve Villepin tazminat davası açacak

Fransa eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile eski başbakan -ve olası cumhurbaşkanı adayı- Dominique de Villepin'in geçmişte Afrikalı liderlerden 20 milyon doları bulan nakit para aldığı iddia edildi.

İddialara göre bu paranın bir kısmı seçim kampanyası masrafları için kullanıldı.

Journal de Dimanche gazetesinde iddiaları yayımlanan avukat Robert Bourgi, 1980'li ve 90'lı yıllarda zamanın Paris Belediye Başkanı olan Jacques Chirac'a para çantalarını bizzat kendisinin taşıdığını, fakat bu gizli ödemelerden geriye ''tek bir iz, tek bir belge bırakılmadığını'' söylüyor.

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimine yedi ay kala gündeme gelen suçlama, Chirac ve Villepin tarafından derhal reddedildi.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yerine merkez sağın güçlü bir adayı olarak görülen Villepin, iddiaların siyasi amaçlı olduğunu ve dava açacağını açıkladı.

Jacques Chirac'ın avukatı da benzer bir açıklamada bulundu.

Kimseden talimat almadan ''sadece temiz bir Fransa'' istediği için gerçekleri itiraf etmeye karar verdiğini söyleyen Bourgi, taşıdığı çantaların içinde en az 1 milyon dolar nakit olduğunu, tutarın bazen 3 milyon dolara vardığını öne sürüyor.

Villepin'in bilgisi dahilinde yapıldığını öne sürdüğü ilk gizli ödemenin 1995 yılında gerçekleştiğini belirten Robert Bourgi, eski adıyla Zaire'nin (şu anki adıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin) artık hayatta olmayan lideri Mobutu Sese Seko'nun 2 milyon dolar verdiğini kaydetti.

Robert Bourgi, Fransa'nın Afrika'daki eski kolonilerinden on yıl boyunca gelen toplam 20 milyon dolar civarında paranın Jacques Chirac ve Dominique de Villepin'e teslim edildiğini iddia ediyor.

Bourgi'ye göre Senegal, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Kongo Cumhuriyeti ve Gabon liderleri 2002 seçim kampanyası için Villepin'e 10 milyon doların üzerinde nakit verdi.

Paris belediye başkanlığı yaptığı döneme ilişkin başka yolsuzluk suçlamalarıyla gıyabında yargılanan Jacques Chirac'ın avukatı, Robert Bourgi'ye hakaret davası açacaklarını belirtirken, Fransız televizyonuna konuşan Dominique de Villepin, ''Beni cumhurbaşkanlığı adaylığından alıkoymaya çalışıyorlar.'' diyerek tepki verdi.

Bu hafta Villepin'in Sarkozy'nin seçim öncesi itibarını sarsmak için komplo kurduğu suçlamalarına odaklanan Clearstream davasında da karar verilecek.

Villepin geçen yıl tüm suçlamalardan aklanmış ancak savcılık kararı temyize götürmüştü.