BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,81
ALTIN 2.427,35
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur-Sen'den yeni anayasa

Gündoğdu, Memur-Sen'in Yeni Anayasa Algı Beklenti ve Talepler Araştırmasının (Sahadan Yeni Anayasaya) sonuçlarını Marriott Otel'de açıkladı

Abone ol

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Konfederasyon'un yeni anayasaya ilişkin araştırma sonuçlarını bir bütün olarak değerlendirdiklerinde, toplumun katılımcı demokrasi, çok kültürlülüğü özümsemiş bir toplum düzeni ve ''insan onuru'' çerçevesinde her bireyin münhasır bir değere sahip olduğu vatandaş algısıyla bezenmiş bir anayasa talep ettiğini belirtti

Memur-Sen'in, yolculuğuna ''vesayeti deşifre etmek'' için başladığını ifade eden Gündoğdu, yeni anayasaya yönelik çalışmalarının, Konfederasyonun özgürlük, demokrasi ve sivilleşme adına taraf oldukları en önemli faaliyetlerin başında geldiğini söyledi.

12 Eylül 2010'da gerçekleştirilen halk oylamasına ''evet'' diyen Memur-Sen'in, bunun bir devamı olarak Anayasanın da yenilenmesine destek verdiğini kaydeden Gündoğdu, ''12 Eylül, 1980'de darbeyle kirlenmişken, geçen yıl milletin yüzde 58'lik iradesiyle temizlenmiş bir gün oldu'' diye konuştu.

''Bu anayasadan topyekun kurtulma zamanı geldi'' diyen Gündoğdu, araştırmanın hem mevcut anayasanın nasıl algılandığını hem de yeni anayasaya yönelik beklentileri ortaya koymayı hedeflediğini söyledi.

Araştırmanın nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karmaşık desenli bir alan araştırması olduğunu anlatan Gündoğdu, nicel bölüme ilişkin sonuçları bugün, nitel verileri ise gelecek ay vatandaşlarla paylaşacaklarını bildirdi.

Gündoğdu, bu yıl 17 Haziran-20 Temmuz arasında 81 ilde gerçekleştirilen ve 49 bin 740 kişinin katıldığı çalışmanın, Türkiye'de bu konuda bugüne dek yapılmış en büyük anket çalışması olduğunu belirtti.

''TBMM VE SİVİL TOPLUM BİRLİKTE HAZIRLASIN''

Araştırmadaki soruları ve cevapları sıralayan Gündoğdu, ''Şu anda yürürlükte olan 1982 Anayasası hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna karşılık katılımcıların yüzde 57.3'ünün mevcut anayasayı olumsuz bir şekilde değerlendirdiğini, ''Sizce yeni bir anayasa yapılmalı mıdır?'' sorusuna karşılık yüzde 61 oranında yeni bir anayasanın mutlaka yapılması gerektiği yanıtının verildiğini kaydetti.

Yeni bir anayasanın mutlaka yapılması gerektiğine inananların en yüksek çıktığı seçmen grubunu, yüzde 80.2 ile BDP, yüzde 70.3 ile AK Partililerin oluşturduğunu bildiren Gündoğdu, ''Olası bir yeni anayasa yapım sürecinde bir etkinizin/katkınızın olmasını ister misiniz?'' sorusuna karşılık yüzde 71.3 oranında ''evet'' cevabının verildiğini belirtti.

Gündoğdu, katılımcıların yeni anayasada mutlaka yer alması gereken en önemli unsur olarak yüzde 19.3 oranında özgürlük, yüzde 13.6 oranında demokrasi, yüzde 12.2 oranında eşitlik, yüzde 12.2 oranında insan hakları ve yüzde 6.3 oranında adalet değerlendirmesinde bulunduklarını ifade ederek, ''Katılımcıların yüzde 63.6'sı özgürlükçü ve demokratik anayasa talep ediyor'' şeklinde konuştu.

Katılımcıların yüzde 61.6'sının yeni anayasanın TBMM ve sivil toplum ortaklığında hazırlanmasına yönelik kanaat bildirdiklerini anlatan Gündoğdu, yüzde 63.3 oranında katılımcının yeni anayasanın son genel seçimde oluşturulan TBMM tarafından yapılmasını istediğini söyledi.

Yeni anayasada yüzde 50.6 oranla ''insan onuru'', yüzde 24 oranla ''Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılık'', yüzde 11 oranla ''Türklük'' unsurlarının yer alması gerektiği yönünde görüş bildirildiğini aktaran Gündoğdu, katılımcıların yüzde 95.4'ünün yeni anayasanın tüm toplum kesimlerine eşit mesafede olması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.

Katılımcıların yüzde 93.9'unun yeni anayasanın inançlar arasında ayrım yapmaması gerektiğini söylediklerini anlatan Gündoğdu, yüzde 87.2'sinin ise yeni anayasada bireye öncelik verilmesi gerektiğini, yüzde 95'inin ise ''egemenlik kayıtsız şartsız milletin olmalıdır'' görüşünü paylaştığını belirtti.