BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.408,76
HABER /  GÜNCEL

İngiliz bankacılığında köklü reform

Bağımsız Bankacılık Komisyonu'nun bugün açıklanan raporunda, bankaların mevduat ile yatırım faaliyetlerini birbirinden ayırması isteniyor.

Abone ol

İngiltere'de bankacılık sektörü, gelecekteki olası mali krizlerin etkilerini yumuşatmaya yönelik, köklü reformla karşı karşıya.

Bağımsız Bankacılık Komisyonu'nun bugün açıklanan raporunda bankaların mevduat ile yatırım faaliyetlerini birbirinden ayırması isteniyor.

Merkez Bankası eski ekonomistlerinden Sir John Vickers'ın başkanlığındaki komisyon, bunun 'başı derde giren bankaların düze çıkmasını daha kolay ve daha düşük maliyetli' hale getireceği kanısında.

Hükümet tarafından oluşturulan komisyon, bankalara tüketici ve yatırım bankacılığı bölümlerini ayırmaları için 2019'a kadar süre verilmesini öngörüyor.

Mevduatların güvence altında olması için bankaların yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünen, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, hazırlanan raporu memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Muhafazakar Partili bakan, önerilen takvime uyulacağını kaydetti.

Finansal krizlerin tüketiciye etkisini sınırlamak amacıyla yapılan öneriye göre, bankaların esnaf ve küçük işletmelere dönük mevduat ve kredi hizmetini diğer faaliyetlerden ayırması gerektiği belirtildi.

Komisyon raporunda, bireylerin mevduatlarını korumak için farklı satış faaliyetleri arasına güvenlik duvarı oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Plan çerçevesinde bankalar bazı varlıklarının %17-20'lik bir bölümünü 'kayıplara karşı güvence' olarak bir kenara ayıracak.

Böylece mudilerin parası bir tür 'güvenlik duvarı' ardında tutulacak.

Değişiklikle bir mali kriz durumunda, mudilerin mağdur olmaması için vergi mükelleflerinin milyarlarca dolarlık kurtarma paketlerinin yükünü omuzlamaktan kurtarılmasını hedefliyor.

BBC Ekonomi editörü Robert Peston, bu kararı ülkedeki bankacılık sisteminde son 25 yılın en büyük değişikliği olarak niteliyor.

Söz konusu reformun İngiliz bankacılık sektörüne maliyetinin 4 ila 7 milyar sterlin olacağı tahmin ediliyor.

2007'de patlayan küresel finansal krizden bu yana İngiltere'nin bankalara aktardığı kaynak miktarı ise 850 milyar doları buluyor.