BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

Afrika Birliği ve Somali askerleri Kismayo'ya girdi

Afrika Birliği ve hükümet güçleri, Eşşebab grubunun beş senedir yönetimi elinde bulundurduğu Kismayo kentinde konumlanıyor.

Abone ol
 

Somali ve Afrika Birliği askerleri, stratejik önemdeki Kismayo liman kentine girdi.

Afrika Birliği askerleri, şehrin kontrolünü elinde tutan Eşşebap militanları ile aylardır savaş halindeydi.

İslamcı militanlar Cumartesi günü Afrika Birliği askerlerinin saldırısı üzerine şehirden çekilmişti.

Somali hükümetinin sözcüsü Mahmud Farah, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Afrika Birliği ve Somali askerlerinin güvenliği sağlamak amacıyla şehre girdiğini ve havaalanı ve limanda kontrol oluşturduklarını" söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi "Afrika Birliği gücünün başarısı nedeniyle tebrik ettiğini" açıkladı.

Kismayo, grubun yaklaşık beş yıldır yönetimi elinde bulundurduğu bir kentti.

Uzmanlar, şimdi, grubun Kismayo'da hüküm süren idari kolunun ortadan kalktığını ama bir ihtimal militanlarının saldırılarını sürdüreceğini söylüyor.

Kenya askeri birlikleri, ülkede kontrolü sağlamak için Somali güçleri ile birlikte hareket ediyor.

Cuma günü Afrika Birliği ve Somali askerlerinin başlattığı saldırıya direnen Eşşebap örgütü, beş yıldır Kismayo'da bulunan yönetimlerini stratejik nedenlerle kapattığını açıklamıştı.

BBC'nin Doğu Afrika muhabiri Gabriel Gatehouse şehir sakinlerinin iktidar boşluğu nedeniyle şehirde bir süredir gerginlik yaşandığını söylediklerini aktardı.

Gatehouse, son günlerde önde gelen bazı aşiret liderlerinin öldürüldüğünü söyledi.

Kenya ordusunun resmi twitter hesabında verdiği bilgiye göre Kenya, Somali ve Afrika Birliği birlikleri "Kismayo'daki zaferlerini pekiştirmeye ve şehrin geri kalanına yayılmaya" çalışıyor.

Başka bir mesajda Kenya askerlerinin "pazarlar, okullar, camiler ve hastanelerde ateş emniyet hattı oluşuturduğu" bildirildi.

Geçen hafta BBC'ye açıklama yapan bir Kenya ordusu sözcsüsü, örgütün geri çekilmesinin tuzak olabileceğini ve şehrin bazı yerlerine mayınlar yerleştirilmiş olabileceğini söylemişti.

Muhabirler Kismayo'nun düşmesinin İslamcı Eşşebap örgütüne büyük bir darbe olduğunu söylüyor.

Somali'nin ikinci büyük liman şehri önemli bir gelir kaynağı işlevi görüyor. Eşşebap örgütü de limanı silah getirmek için kullanıyordu.