BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.506,57
HABER /  GÜNCEL

Afganistanlı milletvekili öldürüldü

Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan şehrinde gerçekleşen bir intihar eyleminde Ahmed Han Samangani öldürüldü.

Abone ol

Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan şehrinde gerçekleşen bir intihar eyleminde ünlü bir siyasetçi ve 20 kişi hayatını kaybetti.

Bombalama milletvekili Ahmet Han Samangani’nin kızının düğününe katıldığı sırada gerçekleşti.

Görgü tanıkları, misafir kılığına giren saldırganın Samangani’ye sarıldığı sırada üzerindeki bombaları patlattığını belirtiyor.

Taliban sözcüsü ise saldırıyla ilgileri olmadığını açıkladı.

80’li yıllarda Afganistan’ın yaşadığı sivil savaş sırasında Ahmet Han Samangani mücahitlerin komutanlarından biriydi.

Kendisi, Başkan Hamid Karzai’nin savunucusu; geçmişte ülkenin kuzeyinin kuvvetli komutanlarından olan ama şimdi önemli bir politikacı olarak görülen General Abdul Reşit Dostum’un da rakiplerindendi.

Bağımsız Seçim Komisyonu’nun 2010 yılında tespit ettiğini savunduğu seçim hilesiyle koltuğunu kaybeden bir milletvekilinin yerine geçerek Samangani meclise girmişti.

'Kötü ünü vardı'

Görgü tanıkları olayın gerçekleştiği salonda yaklaşık 100 kişi bulunduğunu açıkladı.

Polis, ölenlere ek olarak 40 kişinin de yaralandığını belirtti.

Yerel cezai soruşturma müdürü Ghulam Muhammed Han, Associated Press’e yaptığı açıklamada ölenler arasında Afgan Milli Ordusu’nun yüksek seviye komutanlarından birinin ve yerel istihbarat müdürünün de bulunduğunu belirtti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit ise Reuters haber ajansına “Bu olayda parmağımız yok” dedi.

Kendisi “Ahmet Han mücahitlerin eski komutanıydı. Kötü bir ünü vardı. Pek çok insan onunla sorun yaşamış olabilir” dedi.

Samangan’daki saldırıdan bir gün önce Afganistan’ın kadın siyasetçilerinden biri de Lağman vilayetinde bombalı saldırıyla öldürülmüştü.

Öldürülen Hanife Safi, Afganistan kadın işleri bakanlığının yerel temsilcisi olmakla beraber, kadınlara adil davranılmasını savunmasıyla tanınmaktaydı.