BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da rekor düzeyde sivil ölüm

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan bir rapora göre, Afganistan'daki çatışmalarda 2011 yılında 3 binden fazla sivil öldü.

Abone ol

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan bir raporda, Afganistan'daki çatışmalarda sivil halk arasında ölen ve yaralananların sayısının, son 5 yıldır durmadan arttığına dikkat çekildi.

Afganistan'daki BM Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından hazırlanan rapora göre, 2009 yılında sivil kayıplar 2 bin 412 iken, 2010 yılında 2 bin 790'a yükseldi.

2011 yılında ise bu sayı 3 bin 21 ile rekor seviyeye ulaştı.

Raporda, 2010 yılına göre 2011 yılında yüzde 8 oranında artan ölümlerin yüzde 77'sine Taliban militanların sebep olduğu, saldırılarda patlayıcıların daha fazla kullanıldığı ve intihar saldırılarının daha ölümcül olduğu ifade edildi.

BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Afganistan'da sivillerin en çok yola döşenen bombaların patlaması ve sivillere yönelik intihar saldırıları sonucu öldüğünü açıkladı.

Bununla birlikte Afgan hükümetini desteklemek için yapılan hava saldırılarının da 2011 yılında sivil ölümlerini artırdığına dikkat çekildi.

Raporda, ABD öncülüğündeki ittifakın ve Afgan ordusunun geçen yıl ölümlerden yüzde 14 oranında sorumlu olduğu kaydedildi.

Sivil ölümler Afganistan Devlet Başkanı ve NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) arasında anlaşmazlıkların en büyük sebebi.

UNAMA, Karzai hükümeti ve ISAF'a karşı savaşan militanların 2011'de 2 bin 332 sivili öldürdüğünü ve bu rakamın 2010'a göre yüzde 14 arttığını kaydetti.

UNAMA ayrıca militanlara karşı savaşan güvenlik güçlerinin ise 2011'de 410 sivili öldürdüğünü ve bu rakamın da önceki yıla göre yüzde 4 azaldığını aktardı.

Afganistan'da BM verilerine göre 2007'den bu yanan ölen sivil sayısının ise yaklaşık 12 bin civarında olduğu belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Afganistan özel temsilcisi Jan Kubis, yaptığı açıklamada, 'Afgan çocukları, kadınları ve erkekleri bu savaşta artan sayıyla ölmeye devam ediyor' dedi.

Afgan sivillerin bu savaşın bedelini yüksek ödediğiniş belirten sözcü, 'Bu savaşa taraf olanların, bu yıl ölümlerin artmasını önlemek için sivilleri korumada daha fazla çaba göstermesi gerekiyor' dedi.

Afganistan'daki koalisyon güçleri ülkeden çekileceklerini açıklarken, güvenlik endişeleri ise her geçen gün artıyor.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, geçtiğimiz hafta yaptığı beklenmedik açıklamada, ABD askerlerinin ülkedeki öncü muharip güç olma görevini 2013'ün sonlarına yakın bırakacağını bildirmişti.

Afganistan'da 130 bin askeri olan ABD, daha önce bu ülkeden çekilme tarihini 2014 olarak açıklamıştı.