BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.502,91
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Başkanlık sisteminde geri adım

Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, başkanlık sistemiyle ilgili konuştu.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa Çalıştayı"na katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Bizim Ak Parti olarak başkanlık sisteminde ısrarımız yok. Yarı başkanlık, başkanlık yoksa biz yokuz demeyeceğiz. Asla böyle bir niyetimiz yok" dedi.

'Başkanlık sisteminde ısrarcı değiliz'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen "Yeni Anayasa Çalıştayı"na katıldı. Çalıştay'ın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kuzu, yeni anayasaya ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Burhan Kuzu, parlamenter sistemin sakıncalarını anlatarak, "Bu modellerde yasama organı yürütmenin güdümünde çalışıyor. Başka türlü sonuç alamıyorsunuz. Eğer bir ülkede yasama organı yürütmenin güdümündeyse o zaman orda siz denetimi yapamazsınız. Mesela bugüne kadar parlamenter bir sistemde hangi bakan hakkında açılan bir gensorudan sonuç alınıp bakanlığı düşürülmüştür. Bunun örneği yoktur. Bugüne kadar hiç olmadı. Dolayısıyla buna bir çözüm bulmamız lazım. Bunun çözümü de benim şahsi görüşüm başkanlık sistemidir. Bunu şu anlamda söylüyorum gelecek nesiller adına not düşmek için mutlaka uzlaşma komisyonu bu hükümet modeli meselesini konuşması lazım. Dolayısıyla bizim evvela hükümet modelini tartışarak bu işe başlamamız gerekiyor. Parlamenter sisteme devam mı yoksa yarı başkanlık sistemine geçmek mi lazım. Bunları konuşmamız gerekiyor" dedi.

Gönlünün yarı başkanlık veya başkanlık sisteminden yana olmasına rağmen parlamenter sistemin değişmeyeceğini belirten Kuzu, "Adım gibi biliyorum ki parlamenter rejime devam edeceğiz. Ancak bu Türkiye'nin sorunlarını uzun vadede çözer mi? belki ben ölür giderim ama siz gençler bunu bir takip edin, eğer çözerse bana söylersiniz. Hocam rahat uyu çözdü dersiniz. Ama aksine haber gelecek gibi geliyor bana inşallah yanılırım. Bizim AK Parti olarak başkanlık sisteminde ısrarımız yok. Yarı başkanlık, başkanlık yoksa biz yokuz demeyeceğiz.

Asla böyle bir niyetimiz yok. Ancak gündeme getireceğiz. Bunu tartışacağız. İnanıyorum ki diğer üç parti gerçi bunların üçü birden bu sisteme karşı onu da anlamış değilim ama buda şu oluyor demek ki biz onlara uyacağız ve böylece parlamenter modele devam demiş olacağız" diye konuştu.

Anayasadaki değişmez maddelerin yeni anayasada da yer alacağını belirten Burhan Kuzu, "Ne bizim nede muhalefetin değişmez maddelerle bir sorunu yok. Türkiye'de de genelde kimseyle bir sorunu yok. İşlerimiz rahat yürüsün, yargılama adil olsun, hukuk devleti olsun, herkes hakkını arasın, hukuk devletine niye karşı çıksın insanlar. Laiklik diyoruz. Din vicdan özgürlüğü olsun diyoruz. Buna neden karşı çıksın insanlarımız. Peki sorun nerede? Aslı sorun bunların yorumundan kaynaklanıyor. Asıl sıkıntı budur.

Yani siz bu özgürlük lehine gelen bu maddeleri özgürlük aleyhine yorumlarsak ve kısıtlama gereği de bunlar olursa, o zaman haliyle ülkede huzursuz olan bir kesim çıkıyor. Her ilke içinde bu geçerlidir. Bu ilkeler yine anayasada yer alacaktır almalıdır. Bundan bir problem çıkacağını sanmıyorum. Ama asıl sorun Türkiye'de yorumdan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.