BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.433,10
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da polis meslektaşlarını vurdu

Afganistan'da bir polis memurunun meslektaşlarını öldürmesinin şoku dinmeden Kabil'de bu sefer kadın bir polis memuru bir NATO çalışanını vurup öldürdü.

Abone ol

Afganistan’da bir kadın polisin, Kabil’de ABD vatandaşı bir sivil askeri danışmanı öldürdüğü belirtildi.

Afganistan’da ilk defa güvenlik güçlerine bağlı bir kadının polis memurunun NATO askerine ateş açtığına inanılıyor.

Yetkililer, Taliban bağlantılı olduğundan şüphelenilen kadının gözaltına alındığını duyurdu.

Bu saldırıyla bağlantısı olmayan, ülkenin kuzeyinde gerçekleşen başka bir olaydaysa beş yerel polis memuru, bir meslektaşlarınca öldürüldü.

Son dönemlerde, Afgan polisi ve askerlerinin yabancı askerlere ve yerel meslektaşlarına yönelik saldırılarında artış yaşandı.

Yetkililer, İçişleri Bakanlığı’na bağlı kadın polisin, sıkı güvenlik önlemlerinin olduğu Emniyet Müdürlüğü binasına gelip müdürle görüşmek istediğini söyledi.

Kadın polisin silah doğrulttuğu sırada, Amerikalı danışmanın kantine doğru gitmekte olduğu belirtildi.

Olayın gerçekleşmesinin ardından yapılan açıklamada kurbanın bir askeri danışman olduğunu söylendiyse de, NATO daha sonra kendisinin Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün "sivil çalışanı" olduğunu açıkladı.

NATO'nun yaptığı açıklamada olayın soruşturulduğu belirtiliyor.

Bir NATO sözcüsü, "Bir sivil polis danışmanımızın bu sabah Afgan polisi olduğu tahmin edilen birisince vurulup öldürüldüğünü teyit edebiliriz. Katil zanlısı Afgan polisince gözaltına alındı." dedi.

Karakol, Şubat ayında uluslararası NATO üssünde Kuranların yakılmasının ardından iki Amerikalı askerin öldürüldüğü İçişleri Bakanlığı'na yakın.

Bu sene, NATO'nun Afganistan'da bulunan gücünün 50 mensubu polis veya asker üniforması giyen Afganistanlılarca öldürüldü. Bu olaylar militanlara karşı aynı safta çalışan iki müttefik arasında da güven azalmasına neden oluyor.

Saldırıların bazıları Taliban saflarından güvenlik güçlerine sızmayı başaranlarca, bazıları da yabancı meslektaşlarına sinirlenen Afganistanlılarca gerçekleştirildi.

Kabil'de Pazartesi gerçekleşen saldırıdan saatler önce Khosh Tepa bölgesinde de bir polis memuru en az beş meslektaşını öldürdü.

Afgan yetkililer, olaydan sonra polisin meslektaşlarının da silahlarını alıp Taliban'a katıldığını açıkladı.

Yerel polisler köylerden toplandığından çoğunlukla eski isyancılara rastlanıyor.

BBC'ye konuşan bir Taliban sözcüsü, Khosh Tepa'daki olayda bahsi geçen polis memurunun bir süredir kendilerinin casusu olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, ‘içeriden saldırıların’ artması üzerine Eylül ayında Afgan polisleri için yürüttükleri eğitimleri askıya almıştı.