BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Afganistan'da olmak istemiyordu'

16 kişinin katledilmesiyle suçlanan Amerikan askerinin avukatı, müvekkilinin Irak'da 3 dönem askerlik yaptığını ve Afganistan'da bulunmak istemediğini söyledi.

Abone ol

16 Afganı öldürmekle suçlanan Amerikan askerinin avukatı, adı açıklanmayan askerin Irak'da vücudu ve beyninden yaralar aldığını ve Afganistan'a isteksiz gittiğini söyledi.

Avukat John Henry Browne askerin, Afganistan'a gönderilmeden önce Irak'da üç dönem askerlik yapmış olduğunu da açıkladı.

Browne askerin katliamdan bir gün önce yanıbaşındaki arkadaşının bacağının koptuğuna tanık olduğunu da ekledi.

Pazar günü meydana gelen olay Afganistan'daki ABD güçlerini zor durumda bıraktı.

Taliban,16 kadın,erkek ve çocuğun ateş açılarak öldürüldüğü olaydan sonra barış görüşmelerini askıya aldı.

Ancak ABD yetkilileri Taliban'ın kararına rağmen Afganistan'da uzlaşma arayışlarının süreceğini söylediler.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai sivil ölümlerinin azaltılması için ABD'nın askerlerinin köy alanlarından çekmesini ve bu alanlarda sorumluluğu Afgan güvenlik güçlerinin almasına izin vermesini istedi.

"Adil yargılansın"

Katliamla suçlanan askerin ana üssü Lewis McChord'un bulunduğu Seattle'da açıklama yapan avukatı, müvekkilinin yumuşak başlı ve müslümanlara karşı hiç bir düşmanlık gütmeyen biri olduğunu söyledi.

Avukat, askerin bu olaydan önce ordu içinde örnek bir sicile sahip madalya almış biri olduğunu da kaydetti.

Avukat Browne, askerin daha önce aldığı yaralar nedeniyle aslında Afganistan'a gönderilmemesi gerektiğini savundu.

Daha önce seri katil Ted Bundy ve Barefoot Bandit (Yalınayak Haydut) lakaplı genç hırsız gibi medyada çok öne çıkan kişileri savunan avukat, müvekkilinin 3 ve 4 yaşlarında iki çocuğu ve mutlu bir evliliği olan biri olduğunu da vurguladı.

Browne, "O, oğullarımızdan biri. Ve kendisine adil davranılması gerekiyor" dedi.

Amerikan ordusu henüz askeri yargılamaya başlamadı ve avukatı yetkililerden bir açıklama gelmeden müvekkilinin adını açıklayamayacağını söylüyor.

"Film koptu"

New York Times gazetesine adını vermeden konuşan bir askeri yetkili ise, adı verilmeyen askerin dördüncü dönem savaş bölgesinde konuşlandırıldığını doğruladı ve "bir anda film kopmuş olmalı" dedi.

Yetkili, "Herşey araştırıldığında olayın stres, alkol ve özel hayatla ilgili sorunların birleşimi olduğu görülecektir" diye konuştu.

Asker Çarşamba günü Afganistan'dan Kuveyt'deki bir askeri üsse götürüldü. New York Times buradan da hafta sonuna kadar ABD'deki bir üsse örneğin Kansas'daki Leavenworth kalesine götürülebileceğini yazdı.

Gazeteye göre, Kuveyt'te askerle ilgili gösteriler yapılması üzerine Amerikalı yetkililer askeri biran önce Amerika'ya götürmeye karar verdiler.

Kandahar bölgesinde yaşanan ve 16 Afganın yaşamını yitirdiği katliam Afganistan'da Amerikan askerlerini zor durumda bırakan bir dizi olayın sonuncusuydu.

Geçen ay da askerlerin Kuran yakması üzerine bir çok bölgede öfkeli gösteriler patlak vermişti.

Son olay da büyük tepki yarattı. Son olarak dün güneydeki Zabul eyaletinde 2bin kadar gösterici sokaklara döküldü. Bu bu hafta Kandahar dışında yapılan ikinci büyük gösteri oldu.