BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Afganistan'da Cumhurbaşkanı Gani yemin etti

Ülkede seçimden sonra aylar süren tartışmaların ardından yemin eden Eşref Gani resmen ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu. İki cumhurbaşkanı adayı da usulsüzlük iddiasında bulunup oyların yeniden sayılmasını istemişti.

Abone ol

Afganistan'da Eşref Gani seçimden sonra aylar süren tartışmaların ardından yemin edip resmen ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Seçimden sonra hem Gani, hem de rakibi Abdullah Abdullah seçimlerde usülsüzlük yapıldığı iddiasında bulunmuş ve oylar yeniden sayılmıştı.

Daha sonra ABD'nin arabuluculuğuyla varılan uzlaşmayla Gani'nin cumhurbaşkanı olması, Abdullah'ın da başbakanlık yetkilerine sahip bir ismi aday göstermesine karar verilmişti.

Taliban uzlaşmayı "ABD yönetimindeki bir düzmece" diye tanımlarken, Gani "büyük bir zafer" demişti.

Gani cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan törende anayasa ve diğer yasalara uyacağına dair yemin etti.

Gani ülkenin "ilk demokratik iktidar değişimini" överken, rakibi Abdullah için de övgü dolu sözler söyledi.

Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın temsil ettiği törene birçok ülkeden yetkililer katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de halka yeni hükümete destek olma çağrısında bulundu.

Kabil'deki BBC Muhabiri David Loyn, başkentte yoğun güvenlik önlemleri alındığını, dükkanların kapalı ve sokaklarda çok az insan olduğunu bildiriyor.

Loyn yeni hükümetin yapması beklenen ilk şeyin ABD güçlerinin bu yıl sonundan sonra da ülkede kalmasını sağlayacak bir anlaşmayı imzalamak olduğunu söylüyor. Karzai bu tür bir anlaşmaya karşı çıkıyordu.