BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.443,60
HABER /  GÜNCEL

Afganistan: Başkan adayları sözleşme imzaladı

Afganistan devlet başkanı adayları Abdullah Abdullah ile Eşref Gani, aralarındaki siyasi çekişmeyi sonlandıracak bir sözleşme imzaladı.

Abone ol

Afganistan devlet başkanı adaylarından Abdullah Abdullah, rakibi Eşref Gani ile güçlerini paylaştıkları bir sözleşme imzaladı.

Tararların bu sözleşmeyle aralarındaki siyasi çekişmeyi sonlandıracağı belirtiliyor.

Başkent Kabil'de, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve rakibi Eşref Gani'nin de katıldığı bir basın toplantısında açıklama yapan Abdullah Abdullah'ın konuşması yerel televizyon kanalında yayımlandı.

Abdullah, sözleşmeyi şu sözlerle ifade etti:

"Tarihimizin bu önemli anında, sizlere duyurmaktan mutluluk duyacağım bir haber var. Ekibimiz, Doktor Eşref Gani ve ekibiyle ulusal birliğimizi güçlendirecek bir adım atıyoruz. Böylece ülkedeki hukuku güçlendireceğiz ve Afganistan halkına daha iyi bir gelecek umudu vereceğiz."

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin ülkeye bir önceki ziyaretinde, söz konusu sözleşmenin imzalanması konusunda sözlü olarak anlaşılmıştı.

Komisyon ile yönetim yapısı belirlenecek

Reuters haber ajansı, her iki tarafın da imzaladığı sözleşmenin bir kopyasını aldığını yazdı. Reuters'ın belirttiğine göre, sözleşmede yönetimin çerçevesine dair detaylı bilgi yer almıyor. Ancak tarafların bir komisyon oluşturarak, yönetime dair bir yapılanma oluşturacağı belirtiliyor.

Sözleşmede, yeni seçim tarihi de belirtiliyor. Buna göre, Ağustos sonunda başkanlık seçimlerinin yapılması öngörülüyor.

Açıklamanın ardından basına konuşan Kerry, "Bu iki adaydan biri devlet başkanı olacak. Ancak her ikisi de Afganistan'ın geleceği konusunda, ne olursa olsun, söz sahibi olacaklar" dedi.

Geçen ay yapılan seçimin ilk açıklanan sonuçlarına göre Gani oyların yüzde 56.44'ünü alırken Abdullah 43. 56'sını almıştı. Ancak seçim sürecinde taraflar birbirlerini hile ile suçlamıştı.

Siyasi gerilimin tırmanması üzerine Kerry Afganistan'a gelerek taraflarla görüşmüştü.

ABD'nin Taliban yönetimini devirmesinin ardından ülkede 10 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Hamit Karzai koltuğunu seçimi kazanan adaya devredecek.