BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.432,98
HABER /  POLİTİKA

Aday listeleri CHP ve MHP büyük bir fırsat kaçırdı

Siyasi partiler milletvekili aday listesi açıklandı. 1 Kasım seçimleri öncesi aday listeleri nasıl bulundu. Selçuk Şirin AK Parti CHP MHP aday listelerini yazdı

Abone ol

Siyasi partilerin aday listelerini değerlendiren Hürriyet yazarı Selçuk Şirin, CHP ve MHP'nin büyük fırsat kaçırdığını yazdı.

YSK'ya teslim edilen siyasi partilerin milletvekili aday listeleri gündemin ilk sırasında. Sürpizlere sahne olan listeler üzerine çarpıcı değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Hürriyet yazarı Selçuk Şirin'in aday listeleriyle ilgili kaleme aldığı bugünkü yazısı muhalefet partilerini buz kesti.

1 Kasım seiçmleri için en iyi neticeyi almak isteyen partilerin listeleri gerçekten de yeter mi? Şirin'in tespitleri AK Parti cephesini sevindirirken muhalefeti ise üzdü. İşte o analizden bir bölüm:

AK PARTİ DERSİNE EN İYİ ÇALIŞAN PARTİ
"7 Haziran seçimlerindeki adayların yüzde 43'ü 1 Kasım listesinde yok. Aday gösterilmeyenler içinde adı AKP ile özdeşleşmiş pek çok popüler vekil de var. AK Parti en fazla oy kaybettiği illerde en büyük değişikliği yaparak seçime gidiyor. Gündeydoğu illerindeki listelerin tamamına yakını yenilenmiş durumda. Afyon gibi oy kaybedilen kritik illerde de büyük değişiklik var. Özetle, AK Parti 7 Haziran yenilgisini kabul edip adaylarını önemli ölçüde yenilemiş bir parti olarak giriyor 1 Kasım seçimine!

CHP AYNI TAS AYNI HAMAM
CHP 1 Kasım seçimine sadece 1 vekilin yerini değiştirerek giriyor (aday olmayan diğer iki vekil zaten istifa etmişti!). Tunceli ve Ardahan gibi ciddi oranda oy kaybedilen iki il dışında listelerde kayda değer bir değişikliği yok. Daha evvel yazdığım üzere CHP 7 Haziran seçimlerine yeni bir söylemle girmiş ancak bu söylemi eski yüzlerle topluma sunduğu için söylem üstünlüğünü oy üstünlüğüne dönüştürememişti. 1 Kasım seçimi bu eksikliği gidermek için partiye bir fırsat daha verdi ancak bu fırsat kullanılmamış görünüyor. AK Parti'nin radikal değişiklikleri yanında CHP risk almadan yoluna devam ediyor.

ADAYLARIN ETKİSİ SINIRLI
Türkiye'de seçmenler önce ideoloji ve lidere, sonra da parti projelerine bakarak oy veriyor. Adayların oy verme davranışı üzerindeki etkisi bu faktörlerden sonra geliyor. Bunun iki istisnası var: Küçük seçim bölgeleri ve A Takımı rüzgârı. Küçük seçim bölgelerinde partiler belirli isim ve varsa aşiretlerden aday göstererek oylarını yer yer artırabiliyor; ancak bunun etkisi de giderek azalıyor. Asıl aday etkisini gördüğümüz yer belirli sayıda stratejik olarak seçilmiş adayın parti algısını değiştirecek neticeler doğurması.

CHP VE MHP BÜYÜK FIRSAT KAÇIRDI

İktidara aday partiler sadece söylemle değil kadro ile de iktidarı yürütebileceklerine seçmeni ikna etmek zorunda. Geçmişte Özal, Çiller ve AK Parti iktidara yeni bir A Takımı kurarak geldiler. 1 Kasım seçimlerine giderken hem CHP hem de MHP için bu fırsat vardı ama iki parti de bu riski almadı. Onlar bu riski almayınca da AK Parti'ye iktidara aday olma noktasında ciddi bir rakip çıkmamış oldu. "

Yazının tamamı için tıklayın