BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.403,68
HABER /  GÜNCEL

Adalet bakanlığı savcı alacak

8 milyon sabıkalı var. Ama sadece 10 bin savcı. Adalet bakanlığı kolları sıvadı. Bakın kaç yeni hakim ve savcı alacak?

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA – Mahkum sayısı 90 binin üzerinde. Sabıkalı sayısı 8 milyonu aştı. Ama sadece 10 bin civarında yargıç ve savcı var. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 3 bin 700 hakim ve savcıya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Şahin, “İhtiyacımız 5 bin civarındaydı. Şu anda 3 bin 700’e indi. Bu sene sınav yapacağız 550 hakim ve savcı, 50 de idari yargı olmak üzere 600 kişiyi alacağız. Önümüzdeki yıl yeni sınavlarla bu açığı büyük ölçüde kapatabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

AKADEMİ KAPASİTESİ ARTTIRILACAK
Şahin, hakim ve savcı açığının karşılanması için hem sınav açılacağını hem de Adalet Akademisi’nin kapasitesinin çoğaltılacağını belirterek, şunları söyledi:

“Adalet Akademisi’nin kapasitesini biraz çoğaltabilirsek şimdi 3 bin 700 civarında açığımız var. Şu anda stajı devam eden bine yakın hâkim ve savcı adayımız var. Bu sene sınav yapacağız. 550 hakim ve savcı, 50 de idari yargı 600 yani önümüzdeki yıl yeni sınavlarla bu açığı büyük ölçüde kapatabileceğimizi düşünüyorum. Zaten açık 5 bin civarındaydı, şu anda 3 bin 700’e indi. Önümüzdeki yıllarda bunu daha da aşağı indirebileceğimizi düşünüyorum”

ADLİ TIP’IN YÜKÜ AĞIR
Son dönemde Adli Tıp Kurumu’na yapılan eleştirilere de değinen Şahin, Kurum’un yılda 500 bini aşkın dosyaya baktığını söyledi. Şahin, “Adli Tıp Kurumu resmî bir bilirkişidir, hatta cumhuriyetin kurumlarından biridir, çok eski kurumlarımızdan bir tanesidir. Özellikle son yıllarda Adli Tıp Kurumumuz yeni almış olduğu cihazlarla, yani bu konuda dünyada var olan ekipmanlarla kendisini donatarak, daha önce bir iki yılda elde edilmeyen raporları birkaç ayda elde eder hâle geldi. Adli Tıp Kurumu’nun bir yılda baktığı ve geri gönderdiği dosya sayısı yılda ortalama beş yüz bindir” dedi.

KURULDAKİLER MOĞOLTAY DÖNEMİNDEN
Şahin, kurulda görev yapanların Adalet eski Bakanı Mehmet Moğoltay döneminde göreve gelen ve halen görev yapan kişiler olduğunu anımsatarak, “Kurulda görev yapan hocalar, doçentler, profesörler ne zamandan beri bu kurulda görev yapıyor? Başında bulunan arkadaşımız 19 yıldır Adli Tıpta çalışıyor. ‘Siz işte geldiniz, getirdiniz sokaktan bu adamları buraya. Yandaş kadrolaşma yaptınız, onlar da böyle raporlar veriyorlar’ şeklinde bana göre uygun olmayan eleştiriler yapılıyor. Kurul üyelerinin çoğu Moğultay döneminde göreve gelmiş. Bunlara cevap vermek için söylüyorum” diye konuştu.