BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adalarda kaldırımlar mahkemelik oldu

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ile Adalar sakinleri, kaldırım taşı için mahkemeye taşınıyor.

Abone ol

Adalar Belediyesi’nin kaldırım, yol ve altyapı giderleri için tebligat göndererek, 1000 ila 16 bin lira arasında para istediği Kınalıada, Burgazada ve Büyükada Maden Mahallesi sakinleri, belediye aleyhine dava açıyor.

Star gazetesinden Şenol Baştakar'ın haberine göre, Adalılar, belediyenin ‘Yol harcama katılım payı’ adı altında ilk defa alınan bu verginin hangi kriter ve oranlar gözetilerek böyle bir miktara ulaştığını merak ediyor. Bu işlemin yasalara aykırı olduğunu söyleyen halk, astronomik katılım payını ödemeye karşı!

VİLLASI OLAN ÇOK PARA ÖDER

CHP’li Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, faturaları üç kez incelettiklerini belirterek, rakamların spekülasyon konusu yapıldığını savundu. İtiraz edenlerin Adalar’ı İstanbul ile kıyasladığını belirten Farsakoğlu “Arsa payına göre para istiyoruz. Apartman sakini olsalar daha az öderlerdi. Villa olduğu için pahalı geliyor. Üç-dört cephe olduğu için her cephe için ayrı fatura çıkarıyoruz” diye konuştu.

MALZEME BÜYÜKŞEHİR’DEN

Adalar Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Bülent Mısırlıoğlu, istenilen katkı payının belediyenin kasasından çıkan paranın üç misli olduğunu söylüyor. Ayrıca belediyenin emlak vergisi rayiç bedelin üstünde katılım payı almasının mevzuata aykırı olduğuna da dikkat çekiyor. Adalar Belediye eski Başkanı Coşkun Özden ise “Biz bu paraları ödeyemediğimiz için, kullanılan malzemeyi büyükşehir belediyesinden hibe aldık. Hibe sayesinde Adalar’a hizmet geldi” diye konuştu.

ÜÇ KAT FAZLASI İSTENİYOR

Mısırlıoğlu “Başkan bu paraları neye göre belirlendiğini bize göstermek zorunda. Bilgilendirme yapılmadan fatura kesilmesi doğru değil” diyerek uygulamaya tepki gösterdi. "Büyükada, Kınalı ve Burgaz’da üç etapta yapılan tretuvar işi yapıldı. Malzemelerin büyükşehir belediyesinden alınmasına rağmen 17 milyon TL harcama yapıldığını iddia eden belediye, rayiç değerinin neredeyse üç katı fazla para istiyor” diye konuştu. Yapılan işin malzeme hariç yapım bedeli olana ihale edildiğini ifade eden Mısırlıoğlu “Mevzuata göre belediye, üç ana hizmeti yol, kanalizasyon ve tretuvardan faydalanan insanlardan katılım payı alabiliyor. Ancak hizmet bittikten sonra katılım paylarının emlak rayiç bedeli yüzde 2’yi geçmemesi gerekiyor. 4 milyon TL maliyet çok yüksek. Bizim belediyenin kasasından çıkan işçilik bedelinin üç katını istiyorlar. Yasa gereği bu paraları alabiliyor. 2.5 trilyon ne harcandıysa ancak onu tahsil edebilirsin” dedi.