BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,55
ALTIN 2.382,09
HABER /  GÜNCEL

Açlık grevin eylemcileri ne durumda?

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, kentte açlık grevine katılanların sağlık durumuyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, kentteki cezaevlerinde açlık grevlerine 519 tutuklu ve hükümlünün katıldığını belirterek, ''Şu anda hiçbirinin sağlık sorunu yok. Açlık grevine katılan 2 kişinin tıbbi müdahale gerektirecek düzeye geldiği bilgisi doğru değil'' dedi.

Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Buca 1 ve 2 No'lu cezaevleriyle Aliağa Şakran Cezaevi'nde açlık grevine katılan tutuklu ve hükümlülerin cumartesi günü eylemlerine son verdiğini anımsattı.

Açlık grevlerinin olmasını istemedikleri bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Başsavcı Kavak, 2000'li yıllarla birlikte bu tür eylemlerin Türkiye'nin gündemine oturduğunu, daha önceki grevin ''hayata dönüş operasyonu''yla son bulduğunu hatırlattı.

Durdu Kavak, şöyle devam etti:

''Biz bunu hak arama anlamında doğru bir yöntem olarak kabul etmiyoruz ve nitekim cezaevine gittiğimizde bu şekil bir kabul içerisinde olan hükümlü ve tutuklularımızla görüştük. İnsani ve tıbbi açıdan doğru olmadığını, hak arama aracı olarak böyle bir yöntemin kullanılmasının insan hayatıyla bağdaşmadığını, bu yönüyle de meşru olmadığını, kendileri için çok ciddi tıbbi sakıncalarının olacağını anlattık.

Bu şekildeki bir grev tabi ki kamuoyunu rahatsız eden bir eylem. Dolayısıyla herkesin ilgilenmesi gereken bir konu. Öncelikle de hükümetimizin de bu konuya ilgi göstermesi kadar doğal bir şey olamaz. Bu işin bir an evvel sonuçlanması için belli bir yaklaşım içinde olmaları gayet doğal. Ve hiçbir insan zarar görmeden de açlık grevinin bitmiş olması hepimizi memnun etti.''

İZMİR'DE AÇLIK GREVİNE KATILANLARIN SAĞLIK DURUMU

Türkiye genelindeki bazı cezaevlerinde 12 Eylül 2012'den itibaren açlık grevine başlayan tutuklu ve hükümlülerin 68. günde eylemlerine son verdiğini hatırlatan Kavak, şöyle konuştu:

''Kentteki cezaevlerinde açlık grevlerine katılan tutuklu ve hükümlü sayısı 519'du. Bunun 72 tanesi en baştan beri eyleme devam ediyordu. Şu anda hiçbirinin sağlık sorunu yok. Açlık grevine katılan 2 kişinin tıbbi müdahale gerektirecek düzeye geldiği bilgisi doğru değil. Fakat sonuçta 68 gün gibi bir sürede aç kalınca, tıbbi müdahaleyi gerektirecek bir durumda olmasa bile beslenmelerinin sağlıklı hale gelmesi için bir beslenme süreci gerekiyor. Bu manada gerekli tıbbi yardımlar yapılıyor. Yoksa, acil durum ya da ilerlemiş bir durum söz konusu değil.''