BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.442,43
HABER /  POLİTİKA

Açılımı ilk kez biri açıkça anlattı!

Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, İNTERNETHABER'e 'açılım' ve 'mektup'u değerlendirdi.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA-
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek hükümetin yürüttüğü Demokratik Açılım süreciyle ilgili ‘bir paket açılacak’ beklentisini yanlış bulduğunu belirterek “Biz paket açmıyoruz. Biz sandık açmıyoruz. Şapkadan tavşan çıkmayacak” dedi.

İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'i makamında ziyaret etti. Çiçek, Başbakan’ın CHP lideri Baykal’a gönderdiği mektuptan, açılımla ilgili beklentilere; ihanet suçlamasından, Anayasa değişikliği tartışmalarına kadar gündemdeki pek çok konuyla ilgili çok özel açıklamalar yaptı.

İşte Çiçek’in o özel açıklamaları:



CHP’YE GİDEN MEKTUP

Sayın Başbakan geçmişte bu konuda çalışmalar yapmış, rapor hazırlamış, hükümetin bu açılımı ile ilgili önemli değerlendirmeleri olan bir muhalefet partisi lideri ile yüz yüze görüşmek istiyor. Konuşacağı konu belli… Milli birliğin daha da kuvvetlenmesi, güçlenmesi... Millet olarak varlığımızın, kararlılığımızın, kardeşliğimizin bu noktada sürdürülmesi. Öbür tarafta ise terörle mücadele. Bu konularda CHP’nin bilgi, tecrübe, görüşlerinden, tekliflerinden, tenkitlerinden istifa etmek için bir görüşme talep ediyor.

Reddeder mi, etmez mi bilmiyorum. Türkiye’de ‘diyalog yok’ diyerek geçmişe atıfta bulunmak yerine böyle bir konuda herkesi, hepimizi ilgilendiren bir devlet, bir millet sorunu üzerinden ana muhalefet partisinin görüşlerini, düşüncelerini öğrenmek istiyoruz. Bizim söylediklerimizi yanlış bulur söyler, ‘şöyle değil, böyle yapın” der, teklif getirir memnuniyetle… ‘Şurası eksik, burası doğru’ der; bundan daha tabi bir şey yok. Uygar dünyada sıkça yapılan bir şeydir.

Bu görüşmeyi başkalarıyla da yapıyor ve başkalarıyla da yapmak istiyoruz. Ama MHP, ‘görüşmeyeceğim’ dediği için başvurmanın bir faydası olmayacak.

ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKMAYACAK!
SORU: Bu Açılım hep merak ediliyor. Biraz içini anlatır mısınız?BAŞBAKAN YARDIMCISININ AÇILIMIN İÇİNE DAİR SÖYLEDİKLERİ DİĞER SAYFADA..

[PAGE]

“KİMSE BİZDEN PAKET BEKLEMESİN”
Şimdi bizim anlatmakta zorluk çektiğimiz bir nokta var. Bugüne kadar bizim insanlarımız sorunları hep paket mantığı ile açıkladı ya da öyle algıladı. Geçmişte de güneydoğu ile ilgili terörle ilgili hep paketler açıklandı. Biz paket noktasında durmadığımızı binlerce kez söyledik. Yani biz bir paket açmıyoruz. Bir sandık açmıyoruz.

ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKMAYACAK
Demokratik açılım diye yola çıktık. Uzun zamandan beri açılımın içeriğiyle ilgili de çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar bitecek bir şey de yok. Yıl sonuna kadar Meclis’te görüşülür, konuşulur, ama öyle şapkadan tavşan çıkarmak gibi bir konu değil bu. Bir noktaya gelir çalışma.



Kimse bizden paket beklemesin. 1-2-3-4-5-6… diye. Biz numaralandırma falan yapmıyoruz. Ama 2002’den bu yana da demokratik açılımları sürdürüyoruz. Bunların içinde demokratik standartları yükseltmek için AB ile ilgili olanları var. Bir ay içinde de çok şey yapıldı, yapılmaya çalışılıyor. Özel TV kanalların yayına başlamasıyla ilgili çalışma. Çocuk suçlarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde aldığımız karar var. Bunlar yakında Meclis’e gidecek.

MUHALEFETİN KATKISI NEDEN ÖNEMLİ?
SORU: CHP’ye sayısal bir ihtiyaç nedeniyle mi mektup gönderildi?
ÇİÇEK’İN YANITI SONRAKİ SAYFADA…

[PAGE]

“BU MESELE HEPİMİZİN MESELESİ”
Muhalefette ihtiyaç duyuyoruz gibi bir durum yok. Bu hepimizin meselesi, ihtiyaçtan kaynaklanmıyor. Sayısal ihtiyaç diye bakmamak, başbakanı da bu nedenle görüşmek istiyor gibi görmemek, göstermemek gerek. Sizin de benim de, hepimizin katkısı da önemli. Toplumdaki gerginlikleri ortadan kaldırmak, konuyu doğru bir zemine oturtmak açısından muhalefetin katkısı önemlidir. Bunu iç politika malzemesi yapmamak gerek. Yapılırsa ülkeye zarar verir. Onun için ben bu işi sivil toplum örgütleri yazarlarla konuşuyorum. Ülkenin yönetimine benim gibi talip olmuş bir siyasi partiyle konuşmadığım zaman bu parti kavramına demokrasiye de uygun olmaz. Akıl akıldan üstündür. Ben bu işi böyle yapıyor olabilirim, ama sizinkini dinlemekle hatta benden daha iyi çözüm getiriyorsanız bunu almakta ne mahsur var?


DEMOKRASİYİ ÖZÜMSEYELİM
Bakın hala demokrasiyi yeteri kadar özümseyememişiz. Biriyle görüşmek bile problem oluyor. Yani ihtiyaç da duyabiliriz. Nedir bu duyduğumuz ihtiyaç. Diyalog ihtiyacı. Gelin düşündüklerinizi yüz yüze konuşalım. Doğruyu birlikte bulalım. Ben bir adım atarım, yanlış yaparım. Belki siz benden daha iyi düşünüyorsanız katkınız olur.

TARİHİ SORUMLULUK
Biz toplum, tarih önünde bir sorumluluk taşıyoruz, o sorumluluğumuzun gereğini yapıyoruz. Görüşmek istiyoruz. Görüşür görüşmez. Bu CHP’nin takdiridir. Ama bu tür uygar ilişkilerin sürdürülmesinde fayda var. Geçmişte yapılmamış olmaması, bugün yapılmaya engel teşkil etmez, etmemelidir. Geriye takılıp kalırsanız ileriyi göremezsiniz.

İHANET SUÇLAMALARI İÇİN NE DEDİ?
SORU: Tartışmalar ihanet, vatana ihanet ediliyor noktasına kadar getirildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
YANITI DİĞER SAYFADA..

[PAGE]


“İLK DEFA KARŞILAŞMIYORUZ”
Sorun çözülsün de. O bir süre sonra taşlar yerli yerine oturduğunda, inşallah olumlu sonuçlar alındığında hepsi geride kalır. Geçmişte de olmuştur. İhanet Türk siyasetinde çok kullanılır. Özelleştirme yaparsınız, ‘vatan satılıyor’ diye bağırılır. İlk defa karşılaşmıyoruz. Rahmetli Özal 1989’da 5 tane çimento fabrikasını satışa çıkardığında ‘Vatan satılıyor” diye mitingler, toplantılar yapıldı. Ama bugün özelleştirmeden geriye kalan Türkiye’dir. Ruslar, Çekler, Macarlar, İngilizler, Alman, Fransızlar herkes özelleştirdi. Onlar şimdi vatanlarını mı sattı. Türkiye’de böyle siyaset yürütürken sığ bir yapı var. Sadece siyasetçilerin değil herkeste var.



“MEDYA SORUMLU DAVRANMALI”
Medya desteği de önemli bu konuda. Belki bugüne kadar olanı yeterli değil, ama bundan sonra daha yeterli olmasını isteriz. Medya başka bir galakside yaşamıyor. Onlar da bu toplumda yaşıyor. Beni üzen onları da üzüyordur. Bundan eminim. O zaman bu üzücü durumu ortadan kaldırmak noktasında ben tedbir alırken, siz de yazarken çizerken biraz sorumlu davranmalısınız. Davranılmazsa onların bileceği iş. Demokrasilerde sorumlu davranmayanları napacağız, falakaya mı yatıracağız? Yok. Kamuoyu bunların hepsini taktir eder.

AÇILIM BAŞKA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BAŞKA
Başbakanın randevu talebi, “İhtiyaçları olmasa bizim kapımızı çalmayacaklardı” gibi yanlış bir yoruma noktaya götürülmemelidir. Bunlar medeni ilişkilerdir. İhtiyaç olsun ya da olmasın yapılmasında fayda var. Bu görüşmeyi önemli buluyorum.
Başkasının davranışından ben etkilenmem. Kendi yoluma bakarım. İhtiyaçları olmasa bizim kapımızı çalmayacaklardı gibi yanlış bir yoruma noktaya başbakanın randevu talebi götürülmemelidir. Bunlar medeni ilişkilerdir. İhtiyaç olsun ya da olmasın yapılmasında fayda var. Bu görüşmeyi önemli buluyorum. Verir vermez kendi bilir.