BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.396,66
HABER /  POLİTİKA

Açılım şehit ailelerine soruldu

İçişleri Bakanı Beşir Atalay demokratik açılım çerçevesinde bugün şehit aileleri derneğiyle bir araya geldi. Onlara açılımı sordu.

Abone ol

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin demokratik açılım çalışmaları çerçevesinde şehit aileleri dernekleriyle bir araya geldi.

İlk olarak saat 12.00'de Polis Evi'nde 11 şehit ailesi derneğiyle öğle yemeğinde bir araya gelen Bakan Atalay, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'de 265 tane şehit ailesi derneği bulunduğunu belirten Atalay, "Bunların hepsini birden toplayamıyoruz. Gittiğim bölgelerde görüşebildiğim kadar hepsiyle bir araya geleceğim. İlk olarak 11 dernekle bir araya geldik. Onları dinledim. Gelenler şehit annesi, babası, kardeşi. Bu tür görüşmeler tahmin edeceğiniz gibi hassas görüşmelerdir" dedi.
Bakanlığı süresince her şehit cenazesine katıldığını ve ailelerini ziyaret ettiğini ifade eden Atalay, onların acılarını çok iyi bildiğini söyledi.

ŞEHİT AİLELERİNE ÖNEM VERİYOR

Başbakan Erdoğan'ın da daima şehit ailelerinin evini ziyaret ettiğini ve şehit annesinin elini öperek duasını almayı çok önemsediğini belirten Atalay, şöyle konuştu: "Bu kişilerle yürüttüğümüz süreci konuşuyoruz. Beklentileri, talepleri ve hassasiyetleri var. Haklılar. Biz, onların hepsini dinledik ve not aldık. Yazılı görüşünü verenler oldu, konuşanlar oldu. Bu süreçte onların hassasiyetleri, bizim hassasiyetimizdir." Gazetecilerin şehit ailelerinin bu konuda bir talepleri olup olmadığına ilişkin bir
sorusu üzerine Bakan Atalay, şunları söyledi: "İki tür talepleri var. Yürüttüğümüz süreçle ilgili hassasiyetlerini dile getirdiler. Şehit aileleri ve yakınlarıyla ilgili sorunlarını dile getirdiler."

Bakan Atalay daha sonra çeşitli illerden gelen şehit aileleri dernekleriyle başka bir salonda yemekte bir araya geldi. Bakan Atalay'ın diğer derneklerle görüşmesi öncesinde Polis Evi önünde bazı şehit aileleri derneklerinin temsilcileri sürece ilişkin tepkilerini dille getirdi. Bakan Atalay'ın şehit aileleri görüşmesinde sadece haber ajanslarının görüntü almasına izin verildi.

EN AZINDAN FİKRİMİZ SORULDU

Yemek sonrasında basın mensuplarını açıklamada bulunan Rize Şehit Aileleri Derneği Başkanı Kemal Aksu ise görüşmeden memnun kaldıklarını, Bakan Atalay'ın fikirlerini ve görüşlerini aldığını kaydetti.

Yemekte basın mensuplarına Hakkari'nin Çukurca ilçesinde hayatını kaybeden oğlu Fuat Topal'ın fotoğrafını gösteren Sivas Şehit ve Gazi Aileleri Derneği üyesi Veziha Topal ise, "Görüşmeden memnun kaldım. En azından fikrimiz soruldu. Açık ve net bir şey söylenmedi bize. Fikirlerimiz söyledik. Doğu-Batı arasında fark yok. Fikirlerde fark var. Bu kargaşa ölüm niye? Başbakan kimlerle oturup konuşacağını bizlerden daha iyi bilir." dedi.
Sivas Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Üyesi Adem Arslan da PKK ve DTP'nin asla muhatap alınmamasını istedi.