BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AB'nin önceliği Kıbrıs olacak!

Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Stefano Sannino adada çözüm için kararlı...

Abone ol

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Genel Müdürü Stefano Sannino, bu yılın sonuna doğru ya da gelecek yılın başına kadar bütün enerjilerini Kıbrıs sorununun çözümüne odaklamaları gerektiğini söyledi. 

Stefano Sannino, Bursa Vali Yardımcısı Selman Yenigün'ü ziyaretinde, tarihi zenginliği ve ülke ekonomisine sağladığı katkılarla oldukça önemli bir kent konumundaki Bursa'yı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye'nin ve özellikle Anadolu'nun yarattığı ekonomik potansiyelden çok bahsedildiğini, ancak bunu kendi gözüyle görmek istediğini anlatan Sannino, ''Ama tabii ki Bursa'ya gelirken sadece ekonomik kapasiteyi görmek değildi amacım. Bununla birlikte kültürel ve sosyal kalkınma, insanların zihniyetlerinde meydana gelen değişiklikleri de görmek istedim'' diye konuştu.

Sannino, AB'deki yönetişim sistemine bakıldığında, bunun pek çok katmandan oluştuğunun görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

''AB'de yerel yönetimler oldukça önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından da yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi katkı sağlayacaktır. Ben buraya gelirken, beraberimde olumlu mesajlarla geldim. Özellikle de geçtiğimiz birkaç sene içinde, Türkiye ile AB ilişkileri açısından kaydettiğimiz gelişmelerin ne kadar olumlu olduğunu ifade etmek isterim. Özellikle ticaret, ekonomi, yatırım alanında olsun ya da enerji konularıyla ilgili olsun, öğrenci değişimi programları, ARGE programlarına katılımlar, kültür alanında, medya alanında yaptığımız işbirliği bunların başında gelen konular.''

Eldeki bu büyük zenginliğin üzerine daha da koyarak, ekleyerek, katkı sağlayarak, ilişkilerin ileriye götürülmesi gerektiğini vurgulayan Sannino, şöyle devam etti:

''Tabii ki bir diğer taraftan da Türkiye'nin katılım müzakerelerinde ilerleme kaydetmemiz gerekiyor ve Türkiye'nin katılım müzakereleri, bizim stratejik politikamız olarak takip etmemiz gereken bir husustur. Biz bu kapsamda bu taahhüdümüzü, kararlılığımızı sürdürmek istekliliği taşıyoruz, bunu yapmaya hazırız. Müzakereler kapsamında, karşımıza çıkan güçlükleri aşmaya ve iki tarafın da ortak hedefi olan beraber yaşama hedefine ulaşmak için gereken çabayı sarf etmeye hazırız.''

KIBRIS MESELESİ

Sannino, bir gazetecinin ''Başbakan Erdoğan'ın KKTC ziyaretinde 'Güney Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığında ikili ilişkilerin donabileceğini' söyledi. Bunu değerlendirir misiniz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Öncelikle hepimiz Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması konusunda kararlılık taşıyoruz, bunu ifade etmek istiyorum. Bu ayın başında iki toplumun liderlerinin katıldığı çok önemli bir toplantı düzenlendi. Ekim ayı içinde de yine BM Genel Sekreteri'nin himayesinde bir toplantının daha düzenlenmesi planlandı. Avrupa Komisyonu Başkanı Sayın Barroso da bu sürece olan kuvvetli desteğini açık bir şekilde ifade etti. Şimdi hepimizin artık yapıcı bir yaklaşımla, ruhla bu sorunu ele almamız gerekmekte. Bu ivmeyi kaybetmememiz ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmamız gerekmekte.''

Aynı gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan'ın net mesajından sonra Avrupa Komisyonunun izleyeceğiniz yol nedir?'' sorusu üzerine Sannino, ''İşte ben de bunu ifade etmek istedim. Bütün amacımız, umudumuz o noktaya gelinmemesi içindir. Bu yılın sonuna doğru ya da önümüzdeki yılın başına kadar bütün enerjimizi bu sorunun çözümüne odaklamamız gerekiyor'' dedi.

Vali Yardımcısı Yenigün, Sannino'ya çini hediye etti.