BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Fitch yine Fitchliğini yapmış!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'ye ilişkin açıklamasını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan değerlendirdi.

Abone ol

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye'deki yüksek cari açık nedeniyle not artışının belirsiz olduğu yönündeki açıklamaları iç piyasaları allak bullak etti. Piyasalardaki çalkantılı durumu değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Fitch yine Fitchliğini yapmış!" sözleriyle değerlendirdi. 

Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu ''Fitch'' ile ilgili ''Fich yine Fitchliğini yapmış'' diyerek, kredi derecelendirme kuruluşlarının itibar kaybettikleri bir dönemden geçildiğini söyledi. Bakan Çağlayan, buna örnek olarak da 2008 yılında ekonomik kriz yaşayan İrlanda'yı göstererek, ''Kredi derecelendirme kuruluşları en yüksek notları İrlanda'ya vermişti'' dedi.

CARİ AÇIK ÖNEMLİ

Cari açığın ihmal edilmeyecek, üzerinde durulmayacak bir konu olmadığını, önümüzdeki aylarda Türkiye'nin hizmet ticaretindeki gelirlerinin artması, yaz boyunca ithalattaki yoğunlaşmanın biraz daha azalmasından dolayı, cari açığın etkisinin ilk 6 ayda görülen etkisinden daha az olacağına işaret eden Çağlayan, kredi derecelendirme kurulu Fitch'in Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesine katılmadığını kaydetti. Çağlayan, bunu söylerken rakamları, belgeleri baz aldığını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bir Bakan olarak bunları söylediğini ifade etti.

FITCH NE DEMİŞTİ?

Fitch, Türkiye'deki yüksek cari açık nedeniyle not artışının belirsiz olduğunu kaydetti. Fitch bugün yaptığı açıklamada not artışyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Avrupa'daki krize önemle dikkat çeken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, "Türkiye, AB'deki krize cari açık yüzünden diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık" ifadelerini kullandı. Fitch Analisti Ed Parker da, Türkiye ekonomisinde ısınma sinyallerinin görüldüğünü aktardı.