BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  DÜNYA

ABD’yle imza yok

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD Başkanı Barack Obama’dan önemli tavizler almasına rağmen, ABD ile güvenlik anlaşmasını imzalamaya...

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD Başkanı Barack Obama’dan önemli tavizler almasına rağmen, ABD ile güvenlik anlaşmasını imzalamayacağını ifade etti.
Yaklaşık 2 bin 500 kişiden oluşan geleneksel meclis Loya Jirga’ya hitaben konuşan Karzai, güvenlik anlaşmasının, halefi tarafından imzalanması gerektiğini belirtti. Karzai, "Anlaşma, seçimler yapıldığında, uygun şekilde ve haysiyetli bir şekilde imzalanmalı. Ben Amerikalılar’a güvenmiyorum. Onlar da bana güvenmiyor" şeklinde konuştu.
Karzai, Loya Jirga ve Afgan meclisinin güvenlik anlaşmasına onay vermesi halinde, nihai imzanın, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucuna bağlı olacağını belirtti. Batılı ülkelerin 2009 seçimlerine müdahalesine işaret eden Karzai, "Önceki seçimlerden tecrübemiz var. Bunları tekrarlamayacağım" diye konuştu.

OBAMA’NIN MEKTUBU
Bu arada Türkiye’nin, ABD ile güvenlik anlaşması imzalanması taraftarı olduğunu ifade eden Karzai, güvenliğin Afgan halkının en büyük arzusu olduğunu dile getirdi. Karzai, ABD’nin ev arama teklifini reddettikten sonra Dışişleri Bakanı John Kerry’nin telefonla aradığını söyledi. ABD isteklerinde ısrar eden Kerry’nin, Afganistan devletine bir yazı gönderileceğini söylediğini bildirdi.
ABD Başkanı Barack Obama tarafından gönderilen yazıda, "İkili güvenlik anlaşmasının imzalanması, iki ülke arasındaki ilişkilerde ve ABD ile Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) Afganistan’da görevlerini sürdürmesinde yeni bir sayfa açacak" ifadeleri yer aldı.
Mektupta yazan ifadeleri okuyan Karzai, "ABD askerleri arama yapmak için hiçbir Afgan vatandaşın evine giremeyecek. Ancak istisnai durumlar hariç. Bir ABD askerinin hayatı tehlikede ise veya birisi tarafından kaçırılıp bir eve saklanmışsa arama izni verilmeli." şeklinde konuştu.
Anlaşma taslağını tartışacak Afgan Halk Meclisi, Amerikan askerlerinin, Afgan güçleriyle birlikte Taliban’la mücadele etmesi için kalıp kalmayacağına karar verecek.
(İHA)