BIST 10.704
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.503,21
HABER /  DÜNYA

ABDye dava bombardımanı

Irak'taki cezaevlerinde işkence gören 256 kişi ABD'yi dava bombardımanına tutuyor

Abone ol

Irak'taki Ebu Garib ve başka cezaevlerinde 2003 ile 2004 arasında işkence gördüklerini belirten çoğu Iraklı 256 kişi, ABD'nin başkenti Washington'daki federal mahkemede dava açtı.

ABD'deki anayasal hakları savunma derneği "Center for Constitutional Rights"tan yapılan açıklamada, 2003 ile 2004 arasında cezaevine koyulan ve haklarında herhangi bir suçlamada bulunulmadan serbest bırakılan 256 kişinin birkaç milyon dolarlık tazminat davası açtığı belirtildi.

Savunma ekibinden Susan Burke, davanın Irak'taki Amerikan ordusuna yardım etmek için "sorgucu" gönderen ve merkezi Arlington'da bulunan "CACI International Inc" adlı özel güvenlik şirketine açıldığını söyledi. Mağdurların, cinsel tacize uğradığı, ailelerinin tecavüzle ve şiddete maruz bırakılmakla tehdit edildiği, hücrelerinde çıplak bırakıldığı, kafalarına kadın iç çamaşırı takmaya ya da çıplak ve dizüstü yerlerde sürünmeye zorlandığı ve köpeklerle korkutulduğu ve dövüldüğü gerekçesiyle şikayette bulunduğu ifade edildi.

CACI çalışanları o dönemde aralarında Charles Graner ve Ivan Frederick gibi mahkumlara kötü muamele yaptıkları gerekçesiyle ordu tarafından cezalandırılan askerlerle birlikte çalışmıştı. CACI hakkında ilk şikayet 2004'te yapılmış, ancak adli makamlar toplu halde yapılan şikayet başvurusunu reddetmişti.