BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.440,79
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Abdullah Gül'ü sevindiren gelişme

Cumhurbaşkanı Gül, 17 gündür eylem yapılan Gezi Parkı için referandum yapılması önerisini sevindirici bulduğunu söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Park için referandum yapılması önerisini değerlendiren Abdullah Gül, “Referandum demokratik toplumların başvurduğu alanlardan biridir. Hukuk yolu hepimizi bağlayıcı bir yoldur. İtirazları olan ve nihai kararların olduğu bir yoldur.

Böyle bir tartışmalı konunun böyle bir istikamete girmiş olması sevindiricidir. Bütün dünyaya da örnektir, izlenmesi gerekir. Demek ki problemlerimizi konuşarak, tartışarak, diyalog ve hukuk çerçevesinde çözebilme olgunluğunu gösteriyoruz demektir. O bakımdan memnuniyetle karşılıyorum, birkaç gün içindeki bu gelişmeleri" dedi.

Abdullah Gül, şöyle konuştu:

“Hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu, bir polisimiz şehit oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Umut ediyorum ki bir daha bu tip acılar olmaz.

Şiddete başvurmadan itirazlar, protestolar her zaman yapılabilir. Bunlar demokrasinin doğası gereğidir.

Şehrin hayatını felç edecek şekilde şiddete başvurulan gösterileri kimse tasvip etmez. İşyerleri olan insanları düşünmek lazım. Bütün şehri kalbi olan meydanları işgal etmek kabul edilemez. Şiddete başvurmadan yapılan protestoların toleransla karşılanması gerekir.

Nihayetinde benim karar vereceğim konular değil. Hükümet vardır, Başbakan, bakanlar görüşmeler yapılıyor.

Basına haber vermeden de görüşmeler yaptım. Dinlemek lazım, ondan sonra sağduyuyla çözüm bulunacaktır.”

Gül, "Görev süreniz dolmak üzere, sizi bundan sonra nerede göreceğiz. Başkanlık sistemiyle ilgili ne düşünüyorsunuz sorusu üzerine, "Bunları konuşmak için çok erken. Bunları daha sonra konuşuruz. Zaman zaman bu konuyla ilgili açıklamaları yaptım. Demokratik sistem dediğimizde, bu parlamenter olabilir, başkanlık şeklinde olabilir, bu nihayetinde bir tercih konusudur ama önemli olan bizim check balans dediğimiz dengeler vardır. Onların çok iyi olması ve o sistemin demokratik olma niteliğini, hukukun üstünlüğünü koruma niteliğiyle ilgili prensiplerin yerinde olursa o artık yeter. Onun ötesinde hangi sistem olacağı o nihayetle çoğunluğun karar vereceği bir şeydir" dedi.