BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,96
ALTIN 2.421,77
HABER /  DÜNYA

Bin 500 yıllık bazilika gün yüzüne çıkıyor

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadethane olarak kullanılan bazilikada temmuz ayında kazı çalışmaları başlıy...

Abone ol

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadethane olarak kullanılan bazilikada temmuz ayında kazı çalışmaları başlıyor.
Büyükorhan ilçesine bağlı Derecik köyünde ortaya çıkan bazilakayı yerinde inceleyen Bursa Valisi Şahabettin Harput’a; İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Kaymakam İbrahim Ethem Kazak, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ve İlçe Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen de eşlik etti. Bazilikanın Hristiyanlık tarihinin en önemli yapılarından birisi olduğuna dikkat çeken Harput, "Son yıllarda yapılan kazılarda, MS 4. yüzyılda özellikle Hristiyanlığın dünyada son şeklini aldığı yer olan İznik ile de bağlantılı olan bu bölgenin çok önemli zenginliklerinin olduğunu ortaya çıkardık. Bursa’nın 8 bin yıla varan bir geçmişi var. Bitinya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet. Bu, Bursa’nın zenginliğidir. Her bölgede ayrı bir değer ifade eden bütün zenginlikler bizim için son derece önemli ve değerlidir. Yabancı uzmanlar ve akademisyenler, Kültür Bakanlığımız ve valiliğimizle hep beraber buradaki mevcut bazilikanın kazılarının yapılarak ortaya çıkarılması çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Harput, 4 aşamalı proje için yaklaşık 1.1 milyon euroluk bir keşif öngörüldüğünü kaydederek, "Burada yapılacak olan kazıda ortaya çıkacak hazinelerin aynı zamanda burada sergilenmesi için bir yerde müze benzeri bir yapı da söz konusu olacak. Bursa’nın tarihi kültür değerleri arasında turizmin önemli bir zenginliği de yine bu bölgede ortaya çıkarılmış olacak. Ümit ediyorum temmuz ayına doğru bu kazının başlamasını bekliyoruz. Bir an önce bu çalışmaların bitirilerek bu zenginliğin gün yüzüne çıkarılması, Bursa’nın özellikle dünya ölçeğindeki ağırlığının biraz daha etkili bir şekilde hissettirilmesi adına çok önemli” diye konuştu.
Uludağ’ın Olimpos Dağı olarak kutsal bir dağ olduğunu kaydeden Harput, şöyle devam etti:
“Bu bölge aynı bölgenin bir uzantısının parçası. Hristiyan hacıların Kudüs’e giderken kutsal bir mekan olarak buraya geldiklerini biliyoruz tarihte. Onun için bölgenin bir an önce ayağa kaldırılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu.
(İHA)