BIST 10.743
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.504,00
HABER /  DÜNYA

Abdullah Batıyı suçladı

Ürdün Kralı Abdullah, ABD, ve Avrupa'nın sorun çözümünde başarısız olduğunu söyledi

Abone ol

Ürdün Kralı Abdullah, ABD, İngiltere ve Avrupa'nın, Orta Doğu'nun sorunlarının çözümüne ilişkin kapsamlı bir strateji benimsemekte başarısız olduğunu ve bölgenin geleceği için büyük kaygı yarattığını söyledi.

Ürdün Kralı Abdullah, BBC World'a yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Orta Doğu sorunuyla parça parça ilgilendiğini, tek tek İsrail-Filistin, Irak ya da İran konusu dışında kapsamlı bir stratejilerinin olmadığını ifade etti. Arap ülkelerinin İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah gerillaları arasındaki savaşı durdurmak için ortak bir tavır belirlemeye çalıştığını söyleyen Kral Abdullah, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın diğer birçok Arap ülkesiyle birleşik bir tavır belirlemeye çalıştığını çünkü uluslararası toplumun bölgeyle kapsamlı olarak ilgilendiklerini görmediklerini kaydetti.

Ürdün Kralı, ''ABD, İngiltere, Avrupa ülkeleri ve İsrail, bizim ne söylediğimizi dinlemeli'' dedi. Lübnan'da şiddetin sürmesi durumunda bölgenin kaçınılmaz olarak radikalleşeceğini belirten Kral Abdullah, Orta Doğu'nun geleceği için endişe duyduğunu kaydetti. BM Güvenlik Konseyi üyeleri, bu gece Lübnan karar tasarısı hakkında görüş bildirmek isteyen Arap ülkelerinin temsilcilerini dinleyecek. Arap ülkeleri yetkilileri, ABD ve Fransa'nın hazırladığı karar tasarısında İsrail askerlerinin derhal Lübnan'dan çekilmesi çağrısının yer almasını istiyor. Lübnan, İsrail askerlerinin çekilmesi durumunda ülkenin güneyine 15 bin asker konuşlandırma kararı almıştı.

-''BÖLGE PATLAYICIYA DÖNÜŞÜYOR''-

Ürdün Kralı, Kızıldeniz kıyısındaki bir bölgede yaklaşık 1000 aşiret ve Bedevi liderine yaptığı konuşmada da, bölgenin patlayıcı haline gelmeye başladığına işaret ederek, aşırı uçların sloganlarının ve düşüncelerinin peşinden gidilmemesi çağrısında bulundu.

Ürdün'ün çatışmalar ve savaşlarla çevrili olduğunu söyleyen Kral Abdullah, ülkeyi birlik içinde tutmanın görevleri olduğunu kaydetti. Kral Abdullah, ''Bu bölge, en tehlikeli bölgesel ve mezhep çatışmaları, savaşlarıyla karşı karşıya ve her an ve her yerde patlama tehdidi içeriyor'' dedi.