BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ABDnin danaları Çinde

Çin'in, Amerikan dana etinin ülkeye sokulmasına izin vereceği bildirildi.

Abone ol

Böylece, dünyanın en büyük ekonomi güçlerinden biri haline gelen 1,3 milyar nüfuslu Çin'in Devlet Başkanı Hu Cintao'nun 20 nisandaki Washington ziyareti öncesinde, ABD için önemli uzlaşılardan biri şimdiden elde edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan'ın açıklamasına göre, ABD Başkanı George Bush, ABD'ye ilk resmi ziyaretini yapacak olan Hu ile buluşacağı 20 nisanda, ''Gelin dünya ekonomik dengesini birlikte sağlayalım'' diyecek.

ABD'nin istediği yönde uzlaşı adımlarından biri bugün Bush'un Washington'da Hu'nun ziyaretine hazırlık olarak bulunan Çin Başbakan Birinci Yardımcısı Vu Yi'den geldi. Bayan Vu, Bush'a ''Çin'e Amerikan daha etinin sokulmasına izin vereceğiz'' dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü, şunları söyledi:

''Başkan Bush, Çin Başbakan Yardımcısı Vu Yi'ye Hu'nun ziyaretini dört gözle beklediklerini belirterek, Sayın Hu'nun dünya ekonomisi dengesizliklerinde büyük zorlukları gidermede nasıl yollar izlenebileceğinin kamuoyuna anlatılmasını sağlamasının önemli olduğunu belirtti.'' Çin, kurucu önder Mao Zedong'dan (1893-1976) sonra ''İkinci Büyük Serdümen'' olan Dıng Şiaoping'in (1904-1997) sayesinde Komünist Parti'nin yönetiminde dev ekonomi atılımlarını hayata geçirdi.