BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

ABD'li senatörlerden Bin Ladin filmine tepki

Kathryn Bigelow'un son filmi gerçekleri yansıtmamakla suçlanıyor. Üç senatör işkende iddialarını körüklediğini söyledikleri filmin değiştirilmesini istiyor.

Abone ol

Amerikalı senatörler, Oscar ödüllü yönetmen Kathryn Bigelow'un son filmini Usame Bin Ladin'in saklandığı yerin işkence sayesinde tespit edildiği imasında bulunmakla suçladı.

Aralarında Cumhuriyetçi Parti'nin eski başkan adayı John McCain de bulunan üç senatör, filmi piyasaya süren Sony Pictures Entertainment şirketine bir mektup yazarak itirazlarını dile getirdi.

Senatör MCCain ile Demokrat Partili Dianne Feinstein ve Carl Levin "gerçekleri yansıtmıyor" dedikleri filmin, "işkencenin etkili olduğu söylentisini körüklemesinden" şikayetçi oldu.

Senatörler "film gözaltına alınan kişilere Bin Ladin'in yerini öğrenmek için sürekli olarak işkence yapıldığını ima ediyor. Biz CIA kayıtlarına baktık ve böyle birşey olmadığını biliyoruz" dedi.

Zero Dark Thirty adındaki filmin yönetmeni Bigelow ise filminde birçok tartışmalı uyguIama ve istihbarat yönteminin yer aldığını bildirdi.

Bigelow ve senaryo yazarı Mark Boal'a göre, El Kaide liderinin yakalanması için yürütülen operasyonda hiçbir yöntem tek başına öne çıkmış değil.

Üçü de Senato İstihbarat Komitesi üyesi olan McCain, Feinstein ve Levin halka açık yayınladıkları mektupta, görenlerin gerçek sanacağını söyleyerek, Sony şirketinin filmi değiştirmek için sosyal ve ahlaki bir yükümlülük altında olduğunu belirtti.

Daha önce Türkçeye Ölümcül Tuzak adıyla çevrilen The Hurt Locker filmi ile Oscar kazanan Kathryn Bigelow, gösterime yeni giren bu filmiyle de şimdiden dört dalda Altın Küre'ye aday.

Filmde amansız bir kadın ajanı canlandıran Jessica Chastain'ın ayrıca Oscar'a da aday gösterilmesi bekleniyor.

Zero Dark Thirty filmi daha önce de ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde Barack Obama'nın propagandasını yapmayı amaçlamakla suçlanmış, bunun üzerine filmin gösterimi seçim sonrasına ertelenmişti.