BIST 9.523
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.491,69
HABER /  GÜNCEL

AB'den Türkiye'ye 1 milyar Euro!

Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacı krizinde Türkiye ile işbirliği için hazırladığı eylem planının taslağını açıkladı.

Abone ol

Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacı krizinde Türkiye’ye yardım için hazırladığı eylem planı taslağını kamuoyuna açıkladı. AB, Türkiye’ye 2015 ve 2016 yıllarında 1 milyar Euro destek sağlayacak. Plan, "AB ve Türk hükümetleri arasında sığınmacı kriziyle ilgili kapsamlı işbirliği ve koordinasyonun" ana hatlarını ortaya koyuyor.

Plan, pazartesi günü AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından, Belçika ziyaretindeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve AB Bakanı Beril Dedeoğlu’nun da aralarında olduğu heyete sunuldu. Taslakla ilgili detayların üzerinde çalışmak üzere AB'li diplomatların Ankara'ya gelerek temaslara başlaması bekleniyor.

GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Milliyet'in iddiasına göre Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Suriyeli sığınmacılar nedeniyle Türkiye’ye önerdiği 1 milyar Euro destek içeren planı üzerinde bu aşamada mutabakat sağlanamadı. Türkiye’de, Suriye’deki iç savaştan kaçan 2 milyonun üzerinde göçmen bulunuyor. Bu yılın yaz aylarından itibaren bu düzensiz göçmenlerin bir bölümü, Akdeniz ve Ege Denizi’nin yanı sıra karadan da  Yunanistan ile Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya yöneldi. AB, bu göç akını üzerine tedirginliğe kapılarak daha önce duyarsız kaldığı yardımlar konusunda yeni arayışa girdi. Türkiye, son 4 yıl içinde Suriyeli göçmenler için 6 milyar doların üzerinde harcama yaptı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı’ndan bu gece yapılan açıklamanın satır aralarında Türkiye’nin planla ilgili görüşleri diplomatik bir dille yansıtıldı. Türkiye, Suriye içinde güvenli bölgenin yer almadığı planla ilgili görüşlerini şu açıklama ile ifade etti:
 
BU AŞAMADA MUTABAKAT YOK


“Sayın Cumhurbaşkanımız dün Brüksel'de AB yetkilileriyle görüşmelerde bulunmuştur. Söz konusu görüşmelerde Türkiye-AB ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.
Kitlesel göç konusunun da ele alındığı görüşmelerde AB Komisyon Başkanı Junker Komisyon tarafından ele alınan bir eylem planı taslağını iletmiştir. Bu bağlamda, Türkiye ile AB arasında göç konularında bir ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırılmıştır.

Söz konusu taslak bu çalışma grubu tarafından ele alınacaktır.  İki taraf arasında yapılacak ortak bir çalışmada henüz değerlendirilmemiş olan AB taslağı üzerinde  bu aşamada bir mutabakat bulunmamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında ele alınan tüm konularda AB Komisyonu ile Türkiye arasında önümüzdeki günlerde çok yönlü çalışmalar gerçekleştirilecektir.”

PLANDA NELER VAR?

Kabul edilmeyenler Türkiye'ye dönecek

Plan, Türkiye’ye gelen sığınmacılara yapılacak yardımlar dışında Türkiye’ye daha fazla sığınmacı gelmemesi için alınacak önlemleri de içeriyor. Ancak Avrupa’ya yasa dışı yollarla giren ve sığınma talebi kabul görmeyen kişiler ise Türkiye’ye geri gönderilecek.

Ortak çalışma grubu

Türk heyeti ile Brüksel’de bir araya gelen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, sığınmacı krizinin çözülmesi için ortak çalışma grubu kurulması kararı da aldı.

Karşılıklı beklentiler

AB'nin Türkiye’ye sunduğu öneriler, Suriyeli mülteciler için Türkiye'de yeni imkanların oluşturulması, mültecilerin bir bölümünün AB ülkeleri tarafından kabul edilmesi, Türkiye'de kalan sığınmacılar için AB'nin mali yardımda bulunması, sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve kaçakçılarla daha etkili mücadele gibi unsurları içeriyor.

Türkiye’nin ise AB tarafından ‘yükün paylaşılması’ esasında beklentileri var. Bu konuda malî yardımın yanı sıra Türkiye’nin talepleri arasında Türkiye’nin oyalanan AB üyeliği süreci ve vatandaşları için vize muafiyeti de vardı.

PKK vurgusu

Görüşmelerde Türk tarafı ayrıca PKK'nın AB tarafından "terör örgütü" olarak tanınmasına karşın bazı Avrupa ülkelerince himaye edildiğini gündeme getirdi. Birliğin PKK eylemlerine yeterli düzeyde tepki vermiyor olması ve örgütün finans kaynakları ile mücadele konusunda Avrupa'dan beklentiler ifade edildi. Edinilen bilgiye göre AB liderleri bu talebe olumlu yaklaştı

Vize muafiyeti görüşmesi

AB liderleri Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasına paralel olarak vize muafiyetine, şartların yerine getirilmesi ile birlikte sıcak bakıyor. Avrupa Komisyonu’nun komşuluk politikası ve genişleme müzakarelerinde sorumlu üyesi Johannes Hahn, Almanya’da yayımlanan Die Welt gazetesine Türk vatandaşlarının AB ülkelerinin çoğunluğunun dahil olduğu Schengen bölgesine iki yıl içinde vizesiz geçiş yapmasının mümkün olduğunu söylemişti.

Güvenli bölge planda yok

Açıklanan eylem planında Türkiye’nin ısrar ettiği uçuşa yasak bölge veya güvenli bölge konularına dair herhangi bir madde bulunmuyor. Fakat planın Türkiye ile AB’nin ilişkilerinde daha geniş bir sürecin parçası olduğu, bu sürece Türkiye’nin AB üyeliğinin ve Avrupa’ya seyahat eden Türklere daha kolay vize verilmesinin dahil olduğu ifade ediliyor.

STK’lara yardım

Plana göre Türkiye’nin AB bölgesel güven fonundan daha adil bir şekilde yararlanması için çalışılacak. Türkiye’de sığınmacı krizi ile ilgili çalışmalar yürüten insani yardım kuruluşlarına destek verecek olan AB Komisyonu, bu amaçla kısa, orta ve uzun dönemde alınacak önlemler ve tedbirlerle ilgili kapsamlı bir ihtiyaç değerlendirme planı hazırlayacak.

Plan, ekonomik ve alt yapı çalışmalarına da ışık tutacak. AB Komisyonunun hazırlayacağı kapsamlı plan ile Ürdün ve Lübnan ile Suriye ve Irak’tan gelebilecek yeni sığınmacıların sayısının da düşürülmesi hedeflenecek.

Sınır, sahil güvenlik ve kaçakçılıkla mücadele

Bugün sunulan eylem planı çerçevesinde, ‘’AB’nin Türkiye’nin insan kaçakçılığı ile yaptığı mücadeleye aktif destek vereceği ve bu konudaki işbirliğinin somut önlemlerle artırılacağı’’ vurgulandı.

Yine bu kapsamda AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu FRONTEX, Türkiye’de bir irtibat bürosu açacak. Türkiye’nin bu kapsamda Yunanistan donanması ile de işbirliği yapması bekleniyor.