BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB ve Türkiye, birliğin göç eylem planını görüşüyor

Avrupa Birliği, göçmen krizinin çözümü için bir eylem planı taslağı hazırladı. AB ile Türkiye'nin taslak üzerine görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

Abone ol

Avrupa Birliği, göçmen krizinin çözümü için bir eylem planı taslağı hazırladı. AB ile Türkiye'nin taslak üzerine görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

Planda Türkiye'ye fon desteği ve vize kısıtlamalarının hafifletilmesi maddeleri yer alıyor.

AB ayrıca göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapasitesinin güçlendirileeceğini de belirtti.

Eylem planı taslağı henüz Türkiye tarafından kabul edilmedi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye'deki iç savaşa müdahalesi nedeniyle milyonlarca Suriyelinin daha ülkelerinden ayrılabileceğini söylüyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Ankara'nın tahminlerine göre, üç milyon Suriyelinin, Halep ve çevresindeki yerlerden ayrılabileceğini belirtti.

Ancak Uluslararası Göç Örgütü, şu ana kadar daha fazla insanın Suriye'yi terk ettiği yönünde bilgileri olmadığını belirtti ve Tusk'ın açıklamalarının "spekülatif" olduğunu söyledi.

Planda neler var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB liderleri, önümüzdeki günlerde taslak eylem planını sonlandırma konusunda anlaştı.

AB'nin eylem planı taslağındaki belli başlı önerileri şunlar:

- Türkiye'ye, Suriye ve Irak'tan gelen mültecilerin ihtiyaçlarını giderebilmesi için 1 milyar Euro'ya kadar destek verilmesi.
- Hali hazırda Türkiye'de bulunan mültecilerin yeniden iskânı.
- Türk sahil savunmasının insan kaçakçılarıyla mücadele için güçlendirilmesi.
- AB'ye seyahat eden Türk vatandaşlarının vize kısıtlamalarının kaldırılması için planlar yapılması.

'Türkiye'ye ihtiyacımız var'

AB Komisyonu Başkanı Türkiye'nin bugüne kadar 2.2 milyon göçmen kabul etmesini övdü.

Juncker, "Türkiye'ye ihtiyacımızın olduğu açık. Komisyon Türkiye'nin yardımına gelecek" dedi.

Ancak Reuters haber ajansı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin planla ilgili kuşkulu olduğunu bildirdi.

Reuters Zeybekçi'nin, "Türkiye'nin, AB'nin mali desteğini hoş karşılayacağını ancak bunun kriz karşısında çözüm olmadığını söylediğini" aktardı.

Eylem planı taslağında Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölgelerle desteklenmiş bir güvenli bölge oluşturulması talebi yer almadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı, göçmen krizinin çözümüyle ilgili Türkiye ve AB arasındaki görüşmelere dair bir açıklama yayımladı.

Açıklamada Türkiye ile AB arasında göç konularında bir ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kitlesel göç konusunun da ele alındığı görüşmelerde AB Komisyon Başkanı Junker Komisyon tarafından hazırlanan bir eylem planı taslağını iletmiştir. Bu bağlamda, Türkiye ile AB arasında göç konularında bir ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırılmıştır.

"Söz konusu taslak bu çalışma grubu tarafından ele alınacaktır. İki taraf arasında yapılacak ortak bir çalışmada henüz değerlendirilmemiş olan AB taslağı üzerinde bu aşamada bir mutabakat bulunmamaktadır.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında ele alınan tüm konularda AB Komisyonu ile Türkiye arasında önümüzdeki günlerde çok yönlü çalışmalar gerçekleştirilecektir.