BIST 9.965
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.427,43
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Suriye'yle bağları kesme çağrısı

Suriye'de muhalif göstericilere karşı sindirme operasyonu sürerken, ABD tüm ülkelere Suriye ile bağlarını kesme çağrısında bulundu.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tüm ülkelere Suriye ile askeri ve ekonomik bağların kesmeleri çağrısında bulundu.

Clinton, Suriye'den petrol ve gaz alan ve bu ülkeye silah satanların, Devlet Başkanı Beşar 'Esad'ın, gaddarlığını huzur içinde sürdürmesini' sağladığını belirtti.

Clinton'ın çağrısı Suriye'de yönetim karşıtlarına karşı ordu eliyle yürütülen sert sindirme operasyonunun sürdüğü bir sıraya rastlıyor.

Muhaliflere göre dün 16 kişinin öldürüldüğü opreasyonlarda, ülke çapında protestoculara ateş açıldı.

Suriye'de mart ayı ortasında başlayan ayaklanma ve protestolarda bugüne değin 1700'ü aşkın kişinin öldüğü düşünülüyor.

MUhabirler, tek başına ABD baskısının Suriye yönetimi üzerinde fazla etkisi olmayacağını çünkü Suriye'nin ABD ile pek bir ilişkisi olmadığını belirtiyor.

ABD'li bakan Clinton önemli olanın sadece ABD'nin sesini çıkarması olmadığını, bu seslerin dünya genelinden gelmesinden emin olmak istediklerini kaydetti.

Suriye'ye uygulanan uluslararası yaptırımların genişletilmesi çağrısında bulunan Clinton, Rusya'ya Suriye'ye silah satmaya da son vermesi çağrısı yaptı.

Esad'a baskının gerekli olduğunu bildiren Clinton, Avrupa'nın bu yönde daha fazla adım atmasını, Çin'in Washington'la beraber hareket etmesini görmeyi istediklerini belirterek, ABD'nin durduğu yer hakkında kimsenin şüphesi olmadığını bildirdi.

Hillary Clinton, Suriye'de bir organize muhalefetin Esad'a baskı için gerekli olduğunu, ABD'nin muhaliflerin birleşmesini desteklediğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, özellikle Çin ve Hindistan'ın enerji yatırımları nedeniyle Suriye lideri Beşar Esad üzerindeki baskıyı önemli ölçüde arttırabileceklerini söyledi.

Clinton, ABD'nin diğer ülkelerin de desteğini almadan Esad'ın görevden ayrılması çağrısı yapmak istemediğini de sözlerine ekledi.

Washington hafta içinde Suriye'ye yönelik yaptırımlar listesine bir ticari bankayla bir cep telefonu şirketini de etklemiş, yenilerinin de geleceği uyarısında bulunmuştu.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı, diğer ülkelerin de benzer tavırlar sergilemesi gerektiğini belirterek, ''Esad üzerinde baskı kurabilmek için ihtiyacımız olan enerji ve doğalgaz sektöründe yaptırım'' dedi ve bu konuda Avrupa, Çin ve Hindistan'ın önemli rol oynayabileceğini kaydetti.

Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama'yla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları telefon görüşmesinde ''sivillere karşı güç kullanılmasından duydukları derin kaygının altını çizdikleri'' bildirildi.

Ortak açıklamada iki lider, Suriye halkının demokrasiye geçiş için meşru taleplerinin karşılanması gerektiğini de vurguladı.