BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.437,15
HABER /  DÜNYA

İsrail gazetesi öyle bir salladı ki

Batı basınından sonra şimdi de İsrail gazetelerinde 'Türkiye'nin Suriye karşı savaşa girmesi yönünde gaz' veriliyor.

Abone ol

İsrail Türkiye'nin Suriye'ye karşı müdahale etmesini dört gözle bekliyor. Times ve The Telegraph gazetelerinden sonra şimdi de Haaretz'de benzer haberler çıktı.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, Suriye’deki isyanın aynı şekilde devam etmesi halinde başta Türkiye olmak üzere, İran, Suudi Arabistan ve öteki Körfez ülkelerini de kapsayan bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini öne sürdü.

'EMEKLİ SUBAYLARIN GÖREVE ÇAĞRILDI' İDDİASI

Times'ın iddası
İngiliz Times gazetesi üç gün önce Türkiye'nin askeri harekat seçeneğini masaya yatırdığını yazmış ve Suriye'ye iki hafta süre verdiğini iddia etmişti. Ayrıntılar için tıklayın

Gazete, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin son haftalarda yüzlerce emekli subayı ihtiyat birlikleri oluşturmak üzere görev çağırdığını öne sürerek bunların Suriye sınırlarındaki askeri birliklere yerleştirildiğini iddia etti.

Gazetenin önemli isimlerinden Zvi Bar’el tarafından kaleme alınan habere göre, Türk ordusu muhtemel bir mülteci akınına karşı ve muhtemel bir NATO operasyonu için Suriye sınırı boyunca alarma geçirildi.

İRAN SURİYE'YE SİLAH AKITIYOR

Haberde İsrail'in can düşmanı İran da es geçilmemiş. İran’ın son haftalarda Suriye rejimine yaklaşık beş milyar dolarlık kaynak ve askeri malzeme aktardığını ileri sürüyor. Bununla da yetinilmiyor haberde. Tahran’ın Beşşar Esad rejimine maddi yardım yapması için Irak hükümetini de sıkıştırdığı da iddia edildi.

DİĞER ÜLKELER DE SAVAŞA KARIŞIR

Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin daha şimdiden Suriye’deki çalkantıların tarafı olarak olaylara dahil olduğunu savunan gazete, ayaklanmanın kısa zamanda Suriye’den taşarak bütün bölgeyi kapsayan bir savaşa dönüşmek üzere olduğunu iddia etti.

Suriye’de Libya gibi ayaklanmanın muhtemel yönünü gösterebilecek bir muhalefet bulunmadığını kaydeden Haaretz, Esad yönetiminin PKK'ya karşı sert tutumunu ise görmezden geldini yazdı:

"Suriye, Saddam’ın düşmesinden sonra iç savaşa sürüklenen Irak gibi mi olacak? Yeni bir Suriye rejimi İran’a mı yoksa Batı’ya mı yönelecek? Türkiye, PKK’nın bu topraklarla yeniden üslenmesi konusunda yeni rejime güvenebilecek mi? Suudi Arabistan, bol para vererek sevilmeyen ama iyi geçinebileceği bir lideri mi tercih edecek? Bütün bunlar Batı’nın kafasını meşgul ediyor."