BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Nato müttefiklerine bütçe uyarısı

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, savunma harcamalarını kısan ittifak üyelerinin Nato'nun bütçesinde doğacak boşluğu ABD'nin karşılayabileceği inancından vazgeçmelerini istedi.

Abone ol

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, savunma harcamalarında kısıntıya giden Avrupa ülkelerine, Nato'nun bütçesinde doğan boşluğu ABD'nin dolduracağı beklentisinden vazgeçmelerini istedi.

Nato savunma bakanlarının Brüksel toplantısından önce konuşan Panetta, çok sayıda kişinin Nato bütçesinde eksik kalan miktarı Washington karşılayabilir diye düşünüğünü, ancak bunun yanlış bir algı olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Panetta, Washington'un önümüzdeki on yıl içinde savunma harcamalarından 450 milyar dolar kesinti yapmayı planladığını kaydetti.

Nato üyelerinden savunma kesintilerini koordineli bir şekilde yapmalarını isteyen Panetta, bütçe kararlarının ittifak çerçevesinde değerlendirilerek alınmasını talep etti.

BBC'nin diplomasi muhabiri, Leon Panetta'nın selefi eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de haziran ayında benzer bir uyarıda bulunduğunu bildiriyor.

Brüksel'deki zirve öncesinde Nato üyelerini bütçe konusunda uyarmanın yanısıra, ABD'li bakan ittifak hakkında övgü dolu gözlemlerini de dile getirdi.

Panetta, Libya operasyonunun, Nato'nun askeri bir krize Avrupa'nın öncülüğünde hızlı ve kararlı biçimde yanıt verebildiğini gösterdiğini belirtti.