BIST 10.555
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.477,28
HABER /  GÜNCEL

ABD'deki partinin sonu mu geliyor?

ABD'deki finans sektörü uzmanların incelemesi altında. Uzmanlara göre, ABD'de de parti bitiyor...

Abone ol

ABD'de hisse senetleri piyasalarının iki yıldır üst üste yükselmesiyle yatırımcılar partilerini devam ettiriyor olabilir ama boğa piyasasının üçüncü yılında, partideki neşe önceki kadar yoğun yaşanmayabilir.

Boğa piyasasının üçüncü yılı, ilk iki yıla kıyasla hem güç hem de algılama bakımından önemli oranda farklılık gösterir. Böyle dönemlerde genellikle, büyük sermayeli şirketler yeniden liderliği küçük ve orta büyüklükteki firmalardan alır ve getiriler de önceki yıllara göre daha düşük düzeyde kalır.

Standard & Poor's Araştırma Birimi'nden yatırım baş stratejisti Sam Stovall yaptığı değerlendirmede, "İşler daha da zor hale geliyor. İlk iki senede genellikle tüm sektörler yükseliş kaydeder. Dönemsel olarak iyi performans gösteren hisseler, korunma amaçlı olanlara göre daha fazla yükselir ve tam bir parti ortamı yaşanır" dedi.

Ancak Stovall, boğa piyasasının üçüncü yılında bu dinamiğin değiştiğine ve yatırımcıların temkinli olmayı elden bırakmadıklarına dikkat çekti.

Tarihe bakıldığında borsalarda üçüncü yıl üst üste kazanma oranı oranının çok fazla olmadığına işaret eden Stovall, dolayısıyla hisse seçiminde dikkatli olunması gerektiği uyarısı yaptı.

ENERJİ, HİZMET VE SAĞLIK

Stovall, 1970'lerden beri bakıldığında bu dönemde enerji, hizmet, sağlık sektörü hisselerinin daha fazla dikkat çekeceğini vurguladı.

Risk alma iştahı ABD'deki yatırımcılara 2009 yılı Mart ayında beri önemli oranda kazanç sağladı. S&P 500 Endeksi bu tarihten itibaren yüzde 95 yükselirken, Dow Jones Sanayi Endeksi de ortalama yüzde 87 oranında değer kazandı.

Ancak bireysel yatırımcılar bu çıkıştan çok faydalanamadı. Aslında, bu tip yatırımcılar 2009 ile 2010 arasında satıcı konumunda bulunuyordu. Şimdi bu yatırımcılar, Aralık ayından beri daha fazla miktardaki kaynaklarını hisse senetleri piyasalarında değerlendiriyor.

İSYANLARA RAĞMEN İYİMSERLİK VAR

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da baş gösteren siyasi karışıklıklarla birlikte artan petrol fiyatlarına rağmen, yatırımcıların borsaların yükseleceğine olan inancı azalmış değil.

Ned Davis Araştırma şirketinden kıdemli analist Ed Clissold, "Büyük oranda iyimserlik hakim... Bu aslında uyarıcı bir işaret ancak iyimserlik bir süre daha yüksek seviyelerde seyredebilir" dedi.