BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.398,57
HABER /  SAĞLIK

ABD'de trans yağlara savaş açtı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, gıda endüstrisinden trans yağları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmasını isteyecek.

Abone ol

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gıda endüstrisinden, yapay trans yağları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmasını isteyeceğini açıkladı.

FDA yetkilisi Margaret Hamburg, Amerikalıların sağlığına tehdit oluşturan trans yağların aşamalı olarak kaldırılmasının, ABD'de her yıl 20 bin kalp krizini ve 7 bin ölümü engelleyebileceğini ifade etti. 

Hamburg, trans yağların miktarının son 10 yılda önemli ölçüde azaltıldığını ancak "hala kamu sağlığı konusunda önemli bir endişe kaynağı olduğunu" belirtti. 

Gıda ve ilaç güvenliğini izleyen FDA'nın, trans yağların kullanımdan kaldırılmasıyla ilgili henüz bir takvim belirlemediği, yetkililerin bu işlemin ne kadar süreceğini belirlemeden önce iki ay süresince görüşleri değerlendireceği kaydedildi. 

Trans yağın muadilini bulmanın kolaylığına göre farklı gıdalar için farklı takvimler belirlenebileceği sanılırken, FDA yetkilisi Michael Taylor, "bunu piyasaları aşırı derecede rahatsız etmeden yapmak istiyoruz" dedi. 

Taylor, gıda endüstrisinin, genel anlamda bunun yapılabileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.  

ABD'de trans yağlar, hala mikrodalgaya koyulan bazı patlamış mısırlar, dondurulmuş pizzalar, hamurlar, kurabiyeler ve bisküviler dahil olmak üzere işlenmiş gıdalarda yer alıyor. 

Trans yağlar, bazen de kızartma için restoranlar tarafından kullanılıyor. Büyük zincirlerin birçoğu, trans yağları kullanımdan kaldırırken, küçük işletmelerin hala trans yağ içeren gıdalar satın alıyor olabileceği belirtiliyor. 

FDA'ya göre, kalp sağlığı için doymuş yağlardan bile daha kötü olduğu bilinen trans yağ tüketimi, ABD'de 2003 yılında günde 4,6 gramken, 2012'de günde bir grama düştü. 

New York ve diğer yerel yönetimlerin, sağlık için trans yağları yasakladığı biliniyor.