BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD’de siyasi kaynaklı bir ekonomik kriz var

Bahçeşehir Üniversitesi, Washington DC Kampüsü, Amerikan Politikaları Öğretim Görevlisi Dr. Walid a. Phares, "ABD hükümetinin kepenk indirm...

Abone ol

Bahçeşehir Üniversitesi, Washington DC Kampüsü, Amerikan Politikaları Öğretim Görevlisi Dr. Walid a. Phares, "ABD hükümetinin kepenk indirmesi" ve "borç tavanını yükseltilmesi" konularında yaşanan uyuşmazlığın, ekonomik sonuçlar doğuracak siyasi kaynaklı bir mesele olduğunu ifade etti.
Son haftalarda ve özellikle de geçtiğimiz hafta, başkent Washington’da "iki kamp" arasında derin bir kriz yaşandığını belirten Dr. Phares, "Bu iki kamp aslında yürütme organı ile yasama organı değil. Bu kamplar, yürütme organında ve kısmen de yasama organında bulunan iki siyasi güç" dedi.
Dr. Phares, "Meselenin özünü ise paranın harcanması oluşturuyor. Başkan Obama ve Beyaz Saray yönetimi, bütçenin, sağlık sistemi dahil daha önce onaylanmış yasalara harcanması gerektiğini güçlü bir şekilde savunuyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu bulunan muhalefet ise ’sahip olmadığımız bir parayı harcayamayız’ görüşünde ısrar ediyor. Bu krizin sonuçları ağırlıklı olarak siyasi olacak" şeklinde konuştu.
Dünyanın birçok ülkesinde ekonomik sonuçlar doğuracak bir meselenin aslında siyasi kaynaklı olduğunu dile getiren Dr. Walid a. Phares, "Bu, hükümetin ve toplumun bir kesiminin bakış açısına sahip yönetim ile Başkan Obama ve yönetime karşı çıkmaya çalışacak olan muhalefet arasındaki bir mücadeledir. Her iki taraf da birkaç ay sonra, çok zorlu bir yıla başlayacaklar, ki 2014 ara seçimlerin yapılacağı yıl olacak. Amerikan halkı, Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilmesinin ardından kendi iradesini bir kez daha dile getirme şansına sahip olacak. 2014, ya muhalefetin 2010’daki gibi kazanacağı yahut Sayın Obama’nın önümüzdeki birkaç yıl için Kongre’yi kurtardığı bir yıl olacak" değerlendirmesinde bulundu.
(İHA)