BIST 10.174
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.402,03
HABER /  DÜNYA

Azez ilçesinin yönetimi el değiştirdi

Irak Şam İslam Devleti Örgütü ile Kuzey Kasırgası Tugayı mensuplara arasında 28 gün süren çatışmaların ardından Halep’in Azez ilçesi ve stra...

Abone ol

Irak Şam İslam Devleti Örgütü ile Kuzey Kasırgası Tugayı mensuplara arasında 28 gün süren çatışmaların ardından Halep’in Azez ilçesi ve stratejik noktaların, Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün eline geçmesinden sonra Kuzey Kasırgası Tugayı mensuplarının 85’i Türkiye’ye sığındı, bir kısmı ise PYD saflarına geçti.
18 Eylül tarihinde Halep’in Azez ilçesi ile Esselame Sınır Kapısı (Babül Selam) sınır kapısının kontrolü yüzünden El Kaide’ye bağlı El Nusra Cephesi Irak Şam İslam Devleti Örgütü ile Kuzey Kasırgası Tugayı arasında çatışmalar başlamıştı. Çatışmalar nedeniyle Esselame Sınır Kapısı giriş ve çıkışlara kapatılmıştı. 28 gün boyunca Azez ilçesi ile stratejik konumdaki Marrin, Yazıbağı köyleri ile parsa dağının kontrolü dün akşamdan itibaren Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün tamamen kontrolüne geçti. Esselame Sınır Kapısı ise Kuzey Kasırgası Tugayı’nın kontrolünde bulunuyor. Önceki gün çatışmalar nedeniyle bir havan mermisinin Kilis’teki Demir Işık Hudut Karakolunun 450 metre doğusuna düşmesi üzerine Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) tarafından Bayrak Tepe mevkinde 24 hazır bekletilen iki adet Fırtına obüsüyle 4 atış yapılarak mukabele edilerek Irak Şam İslam Devleti Örgütü mevzileri vurulmuştu. Azez ve çevresinde kontrolü kaybeden Kuzey Kasırgası Tugayı mensuplarının bir kısmı PKK’nin Suriye uzantısı olan PYD saflarına silah, tank ve tesisatları ile katılırken, 85 Kuzey Kasırgası Tugayı mensubu ise Şimşek Karakolu’na teslim oldu. 84 uzun namlulu silah, bu silahlara ait mermiler ile el bombalarına el konuldu. İfadesi alanın 85 kişiden 1’i tutuklanırken, 84 kişi ise sınır dışı edildi.
Bu gelişmelerden sonra Kuzey Kasırgası Tugayı’na bağlı muhalif Tevhid Tugayının Esselame Sınır Kapısı’nın kontrolünde bölgeye tank ve askeri araçlar ile Irak Şam İslam Devleti Örgütü’nün muhtemel saldırısına karşı tedbir aldığı öğrenildi. Suriye’de çatışmalar nedeniyle çok sayıda Suriyeli illegal yollarla Kilis’e geliyor. TSK tarafından kritik yerlere obüs topları tanklar ile tedbir alırken, sınır hattında 24 saat askeri araçlar devriye görevi yürüttüğü bildirildi.
(İHA)