BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'de sağlık yasasına karşı ilk mahkeme kararı

Virginia eyaletinde bir yerel mahkeme yeni sağlık yasasına karşı ilk karara imza etti. Yasanın tümü ise anayasaya aykırı bulunmadı.

Abone ol

Sağlık yasası Obama yönetiminin öncelikli icraatları arasında.

Virginia eyaletinde bir yerel mahkeme, Obama yönetimi tarafından büyük tartışmalar sonucunda yasalaştırılan sağlık reformunun bir maddesinin anayasaya uygun olmadığı yönünde karar verdi.

Bölge hakimi Henry Hudson tarafından verilen karar, mart ayında yasalaşan yeni sağlık yasasına karşı ilk yasal hüküm olması açısından önem taşıyor.

Kararda Virginia eyaleti yönetiminin, yasayla sağlık sigorta sahibi olmanın zorunlu hale getirilmesinin anayasaya aykırı olduğu iddiası haklı bulundu.

Yeni sağlık yasası, Amerikan vatandaşlarının sağlık sigortasına sahip olmaması halinde cezalandırılmalarını öngörüyor.

Son karar Yüksek Mahkeme'nin

Sağlık yasasına karşı açılmış başka davalar da var, ancak yasasının anayasaya uygun olup olmadığına dair son kararı Amerikan Yüksek Mahkemesi verecek.

Yerel mahkemenin 42 sayfalık kararında yasanının sözkonusu maddesinin Amerikan anayasasının ruhuna uygun olmadığı söylendi.

Ancak mahkemenin yasanın tümünü anayasaya aykırı bulmaması, Başkan Obama için az da olsa sevindirici bir karar olarak değerlendirildi.

Tartışmalı sağlık reformu

Yeni sağlık yasası Obama yönetiminin en büyük icraatlerinden biri olarak ortaya konmuştu.

Sağlık reformunun temel hedefi sağlık sigortası kapsamında bulunmayan milyonlarca Amerikalı'yı da kapsayan yeni bir sağlık sigortası uygulaması başlatmak.

Yasa kapsamında hedeflenenlerden biri de sigorta sistemine dahil olmayan sağlıklı ve genç Amerikalılar'ın sisteme dahil edilmesi.

Yasanın meclisten geçmesi süreci Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında büyük gerilime sebep olmuştu.