BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,77
ALTIN 2.411,60
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası İMKB'yi çoşturdu!

Geçen haftayı sert düşüşlerle geçiren İMKB, haftanın ilk işlem gününü bin 621 puanlık yükselişle kapattı.

Abone ol

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), faiz indirim beklentisiyle geçen haftaki büyük kaybını telefi etme çabasında. Haftalık kaybı yüzde 5 yaklaşan İMKB 100 Endeksi bu haftaya iyi başladı. Merkez Bankası'nın faiz indirim sinyalini olumlu değerlendiren endeksteki yükseliş hızlı oldu. Gün sonunda bin 621 puan değer artışı yaşayan endeksin kapanışı ise 66 bin 380 seviyesinden gerçekleşti.

Uzmanlara göre, borasayı asıl yukarı taşıyan ise gösterge faizindeki hızlı düşüş oldu. Geçen hafta yüzde 7.70 seviyelerinde olan gösterge faiz bugün itibariyle yüzde 7.40'lara gerilemiş durumda. Yükseliş ise bankacılık hisseleri öncülüğünde gerçekleşti. Ayrıca, yurtdışı piyasaların da tamamı artıda seyrediyor.

Diğer yandan dolar 1.5015 TL'den Euro ise 2.0070 TL işlem görüyor. Euro/Dolar paritesi ise 1.33 civarında bulunuyor.

KAÇ PUANLIK İNDİRİM BEKLENİYOR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faizle ilgili olarak nasıl bir karar alacağı merak konusu. Bu hafta perşembe günü gerçekleşecek olan
toplantda, son bir haftada TCMB kanalıyla konuya bir kaç kez vurgu yapılması nedeniyle, politika faizlerinde indirim beklentisi artmış bulunuyor. Buna bağlı olarak politika faizlerinde 25-50 baz puanlık bir faiz indirim gerçekleşeceği öngörülüyor. Merkez'in yeni faiz hamlesi ile finansal istikrarın sürdürülmesinin yanında mevduatın ve yabancı sermaye girişlerinin daha uzun vadeye yönlendirilmesi amaçlanıyor.

ANALİZ SONUÇLARI!

Konuyla ilgili olarak birçok kurum düşüncelerini yayınlamaya başladı. Bunlardan JP Morgan TCMB'nin bu hafta 50 ve Ocak ayında da 50 baz puan faiz indirimi yapabileceğini aktardı. Foreks'in 13 aracı kurumla yaptığı anket çalışmasında ise katılımcıların büyük çoğunluğu faiz indirimi beklediğini bildirdi. Katılımcılardan yüzde 15 ise faizde bir değişiklik beklemiyor. Faiz indirim kararı alınacağını belirten analistlerin yüzde 8'e yakını 100 baz puanlık bir indirimden söz ederken yüzde 23'ü 50, yüzde 15'i ise 25 baz puanlık bir indirim beklediklerini ifade etti.

Halk Yatırım ise hazırladığı analizde politika faizlerinde 25 baz puanlık bir faiz indirimin muhtemel olduğunu vurguladı.

"ARTIŞ YARIN DA SÜRER"

Habertürk'e konuşan bulunan Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Müdür Yardımcısı Tuncay Turşucu da faizlerde 25-50 baz puanlık indirim beklediklerini ifade etti. Turşucu ayrıca, böyle bir kararın dolar kurunu destekleyen bir karar olacağını fakat enflasyon açısından ise soru işaretleri oluşturabileceğine dikkat çekti. Söz konusu faiz açıklamanın normal bir durum olduğunu aktaran Tuncay Turşucu, haberin ardından bankacılık hisselerinin olumlu etkilendiğini aktardı. Hisse senetleri piyasasının açıklamayı olumlu algıladığını belirten Turşucu, şu anda endeksin bulunduğu 66-65 bin seviyelerinin önemli olduğunu bu seviyelerin korunması halinde yukarı trendin sürebileceğini belirtti. Turşucu'ya göre bu seviyenin korunması haftanın tamamı açısından önem taşıyor ve İMKB 66 bin seviyesinde kapanış yaparsa yükseliş yarın da sürebilir.

FAİZ ORANLARI
Gecelik borçlanma repo faiz oranı yüzde 1.75, gecelik borç verme faizi yüzde 8.75, haftalık repo faiz oranı ise yüzde 7.00 seviyesinde bulunuyor.