BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.382,91
HABER /  GÜNCEL

ABD'de 'mali uçurum' anlaşması piyasaları yükseltti

ABD'de Cumhuriyetçiler ile Demokratların 'mali uçurum'a karşı vardıkları geçici anlaşma dünya çapında borsaların yükselmesini sağladı.

Abone ol

Küresel piyasalar Amerika Birleşik Devletleri'nde "mali uçuruma" düşülmesini engelleyen bir önergenin kabulünün ardından yükselişe geçti.

Temsilciler Meclisi'nin 167 ret oyuna karşılık 257 oyla kabul ettiği önerge, "mali uçurum" adı verilen vergi artışı ve harcama kısıtlamasını şimdilik engellemiş oldu.

Dow Jones Wall Street'in açılışında yüzde 1.8'lik yükseliş sergilerken, Avrupa borsaları da gün boyunca yüzde 2'ye kadar artış yaşadı.

Ekonomi uzmanları, mali uçurumun tüm etkilerinin yaşanmasına göz yumulması durumunda azalacak tüketim seviyelerinin yeni bir resesyonu tetikleyeceği uyarısında bulunmuştu.

Anlaşmaya varılmaması durumunda, 600 milyar dolar civarında kamu harcamalarında kesinti ve vergi artışı yaşanabilirdi.

Ancak anlaşma, şimdilik yalnızca iki aylık bir süre için geçerli olacak.

Amerikan Hazine Bakanı Tim Geithner, Yeni Yıldan hemen önce, yaptığı açıklamada, federal hükümetin Şubat sonuna kadar Kongre tarafından belirlenmiş olan borç tavanına çarpabileceğini söylemişti.

George W. Bush'un başkanlığı döneminde benimsenmiş olan vergi kesintileri Pazartesi gece yarısından itibaren geçerliliğini yitirince vergi artırımları ve harcama kesintileri otomatik başlamıştı.

1 Ocak'ta 536 milyar dolar değerinde vergi artışı ve iç ve savunma bütçelerinden 109 milyar dolar kesinti devreye girmişti.

Önergeyle zenginlere uygulanan vergiler arttırılacak ve harcama kesintileri iki aylığına ertelenecek.